Никола Хаджитанев

Никола Хаджитанев

Биография

Никола Христов Хаджитанев е роден в гр. София. Завършва Националното училище за танцово изкуство, специалност „Класически танц” в класа на Петър Колдамов през 2006 г. Завършва магистратура специалност АРТ – Мениджмънт през 2019 г. и специалност Балетна педагогика и режисура през 2016 г. в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив. От 2006 г. е назначен в балетната трупа на Националната опера и балет като солист-балетист, а от 2012 г. е премиер-солист.

Репертоар:
Изпълнява премиерските роли в спектаклите: „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Лешникотрошачката”, „Зорба гъркът”, „Копелия”, „Силфида”, „Жизел”, Ромео и Жулиета”, „Пролетно тайнство”, „Шехерезада”, „Козият рог”, „Нестинарка”, „Рапсодия Вардар”, „Спящата красавица”, „Дамата с камелиите” и др. Участва в представления  и гала спектакли в Русия, Италия, Гърция, Германия, САЩ, Турция, Хърватска и др. Участва във фестивала „Звезди на световния балет“ Кремъл (Москва), Русия, във фестивала „Звезди на световния балет“ Казан, Русия, във фестивала „Звезди на световния балет“ Саратов, Русия. Гост – солист е в ,,Опера Вилнюс“ гр. Вилнюс, Литва, „Опера хаус” гр. Марибор, Словения, Театър за Опера и балет“ гр. Челябинск, Русия.

Жури е на регионалния танцов конкурс DWC -   2018 , на финалите на Международния танцов конкурс DWC Брага, Португалия – 2019 и на регионалния танцов конкурс „България танцува“.

Награди:

Наградата на слушателите на Класик FM радио ‘‘Златно перо“ за принос към българската култура 2017 г;

Награда за партньор на ΧΧVI международен балетен конкурс „Варна“ , 2014 г;

Наградата на съюза на музикалните и танцови дейци „Кристална лира” 2010 г. в категория “Балетно изкуство“;

Голямата награда на Националния балетен конкурс „Анастас Петров”, 2010 г., Добрич, България;

Първа награда за класически танц и втора награда за модерен танц на Международия балетен конкурс „Барокова Сицилия” 2010 г., Модика, Италия;

Финалист е на ΧΧΙΙ Международен балетен конкурс „Варна”, 2006 г., България;

Първа награда на Националния балетен конкурс „Анастас Петров”, 2004 г., Доб­рич, България;

Първа награда за дуетен танц на Международния фестивал на изкуствата, 2002 г., Фивицано, Италия и др.

Награден е с грамота за принос в развитието на българската култура по случай 24 май от Министъра на културата на РБ за 2010 г; годишна стипендия за високи творчески постижения в балетното изкуство на Министерство на културата на РБ, 2005-2006 г; годишна стипендия за високи творчески постижения в балетното изкуство на Министерство на културата на РБ, 2004-2005 г; годишна стипендия за високи постижения в балетния танц на името на Анстас Петров, 2002-2003 г; отличие, медал и плакет със званието на Академия „Бъдещето на България” за постижения в областта на танцовото изкуство от Министерство на културата на РБ, 2006 г; грамота за високи творчески постижения по случай 24 май Министерство на културата на РБ, 2006 г; Грамота за творчески постижения в част на 24 май от Министерство на културата на РБ, 2005 г.;

Номинация на Съюза на музикалните и танцови дейци за награда „Кристална лира” 2009 г. за ролята на Франц от балета „Копелия”, на Джон от балета „Зорба гъркът” и на Джеймс от балета „Силфида” на сцената на Националната опера и балет през сезон 2008/2009 г.

Номинация на Съюза на музикалните и танцови дейци за награда „Кристална лира” 2007/2008 г. за дебют.

Виж всичко