АНА КАРЕНИНА

Балет по музика на Пьотр Илич Чайковски

Времетраене 1:45 Антракти 1
АНА КАРЕНИНА

Преглед

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община.

Столична община Синопсис

Действащи лица:

Ана Каренина - сестра на Облонский, съпруга на Каренин, любовница на граф Алексей Вронски

Граф Алексей Вронски - любовник на Ана, кавалерийски офицер

Граф Алексей Каренин - висш държавен служител, съпруг на Ана

Княгиня Екатерина Шчербацкая - Кити, по-малката сестра на Доли

Княз Степан Облонски - Стива, държавен служител, брат на Ана, съпруг на Доли

Графиня Лидия Ивановна - лидер на кръг от висшето общество, в който е и Каренин. Отбягва Бетси и нейния кръг.

Княгиня Елисавета Тверская - Бетси, богата приятелка на Ана, която не спазва моралните норми и е братовчедка на Вронски.

Княгиня Дария Облонская - Доли, съпруга на Стива

Константин Левин - ухажор на Кити, стар приятел на Стива, земевладелец

Графиня Вронская - майката на Вронски

Принцеса Сорокина - избранница на графиня
Вронска за годеница на Алексей Вронски

Генерал Серпуховской - приятел на Алексей Вронски

Капитан Яшвин

Граф Александър Вронски - брат на Алексей Вронски

Сергей Каренин - Серьожа, 8 годишен син на Ана и Каренин

Мария Яфимова - гувернантка

Доктор, Свещеник, Фотограф, Прислужници, Дух

Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно по своему.

Първо действие
В дома на Облонски всичко се е объркало. Доли тъкмо е узнала, че мъжът ѝ Стива, човек, отдаден на удоволствията и с влюбчив характер, лекомислено ѝ е изневерил с френската гувернантка и въпреки че имат пет деца, тя повече не желае да живее с него под един покрив. Стива пише писмо на сестра си Ана Каренина, в което я моли да им дойде на гости и да се опита да вразуми решителната и наранена Доли, която по никакъв начин не успява да превъзмогне авантюрата на съпруга си.

По същото време в Москва пристига младият Левин, приятел на Стива, достоен, обикновен, срамежлив и работлив земевладелец, влюбен в селския живот и в по-малката сестра на Доли, осемнадесетгодишната Кити. Той възнамерява да поиска ръката на Кити, с която се познават от деца и когато се срещат на пързалката, където се е стекла цяла Москва, по своя неумел начин ѝ признава любовта си. Въпреки че към него изпитва топли, но единствено братски чувства, Кити не го отблъсква напълно, а му оставя поне малко безумна надежда. Кани го на прием с приятели в дома на своите родителите, където той разбира, че любовта му не е взаимна.

След нещастната среща с Вронски в къщата на Шчербатски надеждите на Левин се изпаряват, тъй като ясно съзира, че Кити е лудо и безнадеждно очарована от бляскавия офицер. Нещастен, още на следващия ден заминава за имението си.

Впечатляващият Вронски, който е образован, богат и умен, представител на златната младеж на санктпетербургската аристокрация, е любим гост в домовете на дворяните, също и при князете Шчербатски. Макар и известен с успехите си сред жените, с които обича да се забавлява без ангажименти, той е един от най-желаните ергени.

Вронски, разпознал отлично увлечението на Кити по него, известно време подхранва нейните надежди до момента, в който в живота му се появява Ана. На гарата в Москва, при посрещането на своята майка, графиня Вронска, той за първи път се среща с Ана Каренина. Двете жени са пътували заедно от Санкт Петербург и са се сприятелили, разговаряйки за синовете си. Ана е типична светска дама, красива, очарователна и умна, умееща да привлича вниманието във всяко едно общество. Женена е за граф Каренин, който е с двадесет години по-възрастен от нея, изключително строг човек и висок държавен чиновник. Двамата винаги са живеели в коректни отношения, без любов и страст, а единственото щастие в нейния живот е синът й Серьожа. Анна пристига в Москва по покана на брат си Стива, за да успокои жена му Доли, която трудно понася изневярата на своя съпруг. По спокоен и дипломатичен начин Ана успява да благоразположи Доли, да изглади отношенията в семейството на Облонски и да помири съпрузите.

По време на престоя ѝ в Москва текат приготовления за голям бал, на който са поканени всички по-видни представители на обществото. Кити, която се радва на предстоящата среща с Вронски, кани на бала и Ана, тъй като е очарована и почти влюбена в нея още от пръв поглед. Втората среща между Ана и Вронски се оказва съдбоносна – Ана бързо разпознава влюбеността на младия граф и разбира, че и самата тя не е равнодушна към него. Съдбоносна е също и за Кити, която дълбоко разочарована осъзнава, че не може да очаква от Вронски да отвърне на чувствата ѝ и че може би съвсем лекомислено е изпуснала щастието с човека, който я уважава и обича искрено и нежно.

Голямото любовно разочарование разклаща здравето на Кити. Ана, която досега в живота си винаги е била спокойна, уравновесена и постоянна, осъзнава, че между нея и младия офицер се заражда магнетично привличане и бързо напуска бала, а още на следващия ден и Москва.

Влюбен за пръв път истински, Вронски я последва, като се качва в същия влак и ѝ разкрива намеренията си. Разбудената в нея страст, която Ана е смятала за отдавна угаснала от рационалния брак, я тласка в непозволени отношения. В Санкт Петербург тя все по-често започва да се вижда с Вронски. Срещат се у Бетси, роднина на Вронски, която все по-често ги приема в дома си въпреки негодуванието на своя съпруг. Тя остава и единствената приятелка на Ана, когато всички ѝ обръщат гръб. Ана забравя за общественото си положение и семейните задължения. Каренин я моли поне да крие връзката си и формално да запази брака им, тъй като се страхува от скандал, който би могъл развали репутацията му в обществото.

Когато разбира, че е бременна, Ана се опитва да съобщи новината на Вронски преди участието му в конните състезания, които за малко не му костват живота. От страх за него Ана реагира бурно, с което публично напълно разкрива своите чувства. На връщане Ана признава на мъжа си колко е голяма любовта ѝ и се опитва да я оправдае, но той настоява тя окончателно да се раздели с Вронски и да се опитат да възстановят семейните си отношения.

След раждането, разкъсвана от морални дилеми и душевно разстроена, Ана моли съпруга си за прошка. Каренин се съгласява с всичко и признава новороденото момиченце за своя дъщеря. В отчаянието си Вронски прави опит да се самоубие. След като се възстановява след боледуване, Ана забравя за дадените обещания и се връща при своя любим. Вронски изоставя военната служба, а Ана – сина и мъжа си. Двамата напускат Русия заедно с дъщеря си. Каренин забранява на Ана да се среща със сина си Серьожа.

Второ действие
След лечение в немските минерални бани Кити напълно се е възстановила от любовната болка и вече по-спокойна и улегнала, тя осъзнава, че Левин е пълната противоположност на човека, в когото е била лудо влюбена. С постоянството на своята любов Левин успява да спечели сърцето ѝ и този път тя с радост се съгласява да се омъжи за него. Двамата се венчават в селското имение, където остават да живеят според златното правило на Толстой – познали щастието на непретенциозните души. С радост очакват раждането на сина си.

Заминаването на Ана и Вронски за Италия само за кратко им донася щастие, тъй като нейните угризения и копнеж по сина ѝ нарастват с всеки изминал ден, а Вронски не може да прежали напускането на военната служба. Връщат се в Санкт Петербург, като се опитват да заживеят нормално и отново да влязат в познатите кръгове на обществото. Срещат обаче единствено осъждане, тъй като висшето общество отхвърля Ана, която в техните очи е пропаднала жена.

От този момент отношенията им се пропукват и те започват взаимно да се обвиняват за пропуснатите възможности. Ана иска да се разведе с Каренин, но той отказва по религиозни съображения, убеден от графиня Лидия Ивановна, която е най-довереното му лице и единствената, която има влияние върху него. Бавно, но сигурно Ана започва да губи почва под краката си и все по-трудно понася раздялата със Серьожа, който е научил от баща си, че майка му е починала. Тайно отива да види сина си, но срещата им само още повече увеличава отчаянието ѝ. Ана става все по-раздразнителна и неприятна за съжителстване, наказвайки несъзнателно Вронски.

Кръговете на обществото не приемат Ана, която при всяка своя поява в обществото бива подлагана на унижение и колективно осъждане, докато в същото време Вронски продължава да е добре приет гост навсякъде. За кратко двамата се оттеглят в селско имение, където оставени един на друг още повече влошават взаимоотношенията си и животът им става все по-мрачен. Връщат се обратно в града. Вронски е сприхав заради пожертваната кариера и отчаян от факта, че детето му носи фамилията на Каренин. Отново настоява Ана да се разведе, но и този път Каренин не се съгласява. Ревност разяжда Ана, защото Вронски все по-често посещава светски събития, а нощем тя напразно чака завръщането му, успокоявайки се с морфин. Преминава през различни разочарования и стига до точката, в която повече не може да понася своя живот, който ѝ изглежда като омагьосан кръг. В пълно душевно разстройство и неспособна да види изход от положението, тя се хвърля под влака, за да се избави от всички и от самата себе си.

След трагедията Вронски, който също не може да се справи със ситуацията, заминава на война.

Виж всичко

Музика

2024-03-21 19:00 / 2024-03-24 16:00

Катерина Петрова
Ана Каренина

Катерина Петрова

Цецо Иванов
Граф Алексей Вронски

Цецо Иванов

Емил Йорданов
Граф Алексей Каренин

Емил Йорданов

Боряна Петрова
Княгиня Екатерина Шчербацкая - Кити

Боряна Петрова

Фредерико Пинто
Княз Степан Облонский - Стива

Фредерико Пинто

Венера Христова-Аспарухова
Графиня Лидия Ивановна

Венера Христова-Аспарухова

Кристина Чочанова
Княгиня Елисавета Тверская - Бетси

Кристина Чочанова

Франческо Конджусти
Генерал Серпуховски

Франческо Конджусти

Полина Иванова
Графиня Сорокина

Полина Иванова

Вяра Иванчева
Княгиня Дария Облонская - Доли

Вяра Иванчева

Мария Йорданова
Графиня Вронска

Мария Йорданова

Винченцо Каруана
Константин Левин

Винченцо Каруана

Георги Банчев
Капитан Яшвин

Георги Банчев

Симеон Атанасов
Граф Александър Вронски

Симеон Атанасов

Людмила Илиева
Мария Ефтимовна

Людмила Илиева

Сергей Каренин "Серьожа"

Дамян Иванов

С участието на

Стоимен Пеев
Соло цигулка

Стоимен Пеев

2024-03-22 19:00 / 2024-03-23 19:00

Марта Петкова
Ана Каренина

Марта Петкова

Никола Хаджитанев
Граф Алексей Вронски

Никола Хаджитанев

Гилерме Алвеш
Граф Алексей Каренин

Гилерме Алвеш

Боряна Петрова
Княгиня Екатерина Шчербацкая - Кити

Боряна Петрова

Фредерико Пинто
Княз Степан Облонский - Стива

Фредерико Пинто

Венера Христова-Аспарухова
Графиня Лидия Ивановна

Венера Христова-Аспарухова

Кристина Чочанова
Княгиня Елисавета Тверская - Бетси

Кристина Чочанова

Симеон Атанасов
Генерал Серпуховски

Симеон Атанасов

Полина Иванова
Графиня Сорокина

Полина Иванова

Вяра Иванчева
Княгиня Дария Облонская - Доли

Вяра Иванчева

Памела Пандова
Графиня Вронска

Памела Пандова

Винченцо Каруана
Константин Левин

Винченцо Каруана

Франческо Конджусти
Капитан Яшвин

Франческо Конджусти

Георги Банчев
Граф Александър Вронски

Георги Банчев

Людмила Илиева
Мария Ефтимовна

Людмила Илиева

Сергей Каренин "Серьожа"

Адриан Чанев

С участието на

Стоимен Пеев
Соло цигулка

Стоимен Пеев

Постановъчен екип:

Лео Муич
Режисьор и хореограф

Лео Муич

Андрей Галанов
Диригент

Андрей Галанов

Мислав Кузманич
Сценограф

Мислав Кузманич

Милчо Александров
Художествено осветление

Милчо Александров

Костюми

Ларс Айен

Петя Димова
Асистент-хореограф

Петя Димова

Мария Драганова
Асистент-художник на костюми

Мария Драганова

Стоимен Пеев
Соло цигулка

Стоимен Пеев

Александра Иванова
Пиано хармониум

Александра Иванова

Мария Илиева
Репетитор

Мария Илиева

Иванка Касабова
Репетитор

Иванка Касабова

Трифон Митев
Репетитор

Трифон Митев

Анелия Цолова
Помощник-режисьор

Анелия Цолова

Юлиана Шишкова
Помощник-режисьор

Юлиана Шишкова

Марта Петкова
Художествен ръководител на балета

Марта Петкова