Виолета Радомирска

Виолета Радомирска

Биография

Виолета Радомирска е родена в София, където още от дете има много концерти като член на Детския радиохор. Завършва музикалното си образование в Държавната музикална академия, а от 1996г. е ученичка на именитото мецосопрано Александрина Милчева.

През 1999г. става член на международното Оперно студио в Цюрих, където остава до 2001г.

През 2002г. получава наградата „Европейска поощрителна награда“ (Le Prix Europeen d’encouragement) от Европейската фондация за култура, която ежегодно награждава 10 отличили се млади музиканти от цяла Европа.

В Цюрихската опера е участвала в редица продукции като: „Саломе“, „Слай“, „Любопитните дами“, „Ернани“, „Риголето“, „Хубавата Елена“ и е пяла под диригентството на Николаус Харнонкур, Нело Санти, Валери Гергиев, Марчело Виоти, Уилиам Кристи и др.

Между 2002-2006г. Радомирска е част от трупата на Люцернската опера, където участва в „Кармен“, „Вълшебната флейта“, „Армида“, „Прилепът“, „Дидона и Еней“ и множество концерти. През юни 2002г. участва в изпълнението на „Стабат Матер“ от Шимановски в Милано с оркестъра на RAI под диригентството на Арнолд Босман.

От 2004г. Радомирска е част от трупата на Операта в Бил (Швейцария), където изпълнява множество централни мецосопранови роли: в „Пепеляшка“, „Сватбата на Фигаро“, „Атлантическият Кайзер“, „Монтеки и Капулети“, „Милосърдието на Тит“, „Севилският бръснар“, „Орфей и Евридика“, „Риналдо“, „Орландо“, „Вилхелм Тел“, „Отело“ от Росини, „Танкреди“, „Така правят всички жени“, „Италианката в Алжир“, „Дон Жуан“, „Хубавата Елена“, „Идоменей“, „Прилепът“.

През 2012г. участва в записването на диск на операта „Любопитните дами“ от Ермано Волф Ферари с Мюнхенския радиооркестър. През 2013г. участва в изпълнението на „Реквием“ на Верди в KKL Люцерн (Швейцария) и гостува в Аахен (Германия) в главната роля в „Ариоданте“ от Хендел и „Севилският Бръснар“ от Росини. През юни 2013г. – „Джулио Чезаре“ и „Стабат Матер“ от Перголези, Бах.

От 2014г. е на свободна практика и взема участие в редица концерти и постановки, сред които „Стабат Матер“ (Перголези), „Въоръженият човек“ (Карл Дженкинс), „Стабат Матер“ (Карл Дженкинс), „Реквием“ (Моцарт), „Стабат матер“ (Росини), „Нощният звънец“ (Доницети), „Кармен“, „Евгений Онегин“, „Парижки живот“, „Стабат матер“ (Дворжак), редица барокови произведения и др.

През сезон 2017-2018 взема участие в „Силата на съдбата“ в Пловдив, „Кармен“ и „Реквием“ на Верди в Софийска опера, „Парижки живот“ в Цюрих, концерти в Цюрих, Люцерн, Деломон (Швейцария). 

През сезон 2018-2019 дебютира в Миланската скала в „Електра“ (Р. Щраус).

Има участия в Софийската опера в „Кармен“, „Евгений Онегин“, „Реквием“ на Верди със Софийска Филхармония, концерти в Цюрих, Люцерн, Мюнхен.

В периода 2019-2023г. на сцената на Софийската опера изпълнява ролите на Кармен, Амнерис („Аида“), Олга („Евгений Онегин“), Малика („Лакме“), Малколм („Жената от езерото“), Еболи („Дон Карлос“), Ана Каренина, Полина („Дама Пика“), Нерис („Медея“),  както и концерти със Софийска филхармония, Плевенска филхармония, Оркестъра на БНР и др.

Виж всичко