ЖЕНАТА ОТ ЕЗЕРОТО

Джоакино Росини

Изпълнява се на италиански език, с български и английски субтитри
ЖЕНАТА ОТ ЕЗЕРОТО

Синопсис

Време и място на действието – XVI век, Шотландия при Джеймс Пети.

Първо действие
Елена случайно среща Краля, който й се представя под името Уберто и веднага се влюбва в нея. Девойката смята, че той е ловец, изгубил пътя и му предлага подслон. Докато разговарят, Кралят разбира, че Елена е дъщеря на врага на короната Дъглас, който в далечното минало е бил негов кралски наставник и учител. Оказва се, че красивата непозната е сгодена за Родриго – предводителя на бунтовническите планински кланове. След като Кралят заминава, се появява влюбеният в Елена Малкълм, който е решен да се присъедини към бунтовниците и да спечели любимата си, дори негов съперник да е най-силният мъж в света. Малко по-късно Малкълм подслушва разговора на Елена и Дъглас, които обсъждат брака на девойката с Родриго. Елена се противопоставя, но баща й заявява, че дъщерите са длъжни да се подчиняват на родителите си. Малкълм и Елена, обаче, тайно дават обет да останат верни един на друг.В следващата сцена планинците приветстват Родриго, който обещава да ги води към победа, но изразява и нетърпение да види бъдещата си съпруга. Шотландците го уверяват, че както военната победа, тъй и ръката на любимата жена ще бъдат негови. Идва Дъглас и сърдечно поздравява Родриго. Младият вожд на бунтовниците отново изразява пламенно желание да види Елена. Ето че тя се появява и Родриго е готов да излее цялата си страст. Дъглас, загрижен от факта, че дъщеря му изобщо не реагира на чувствата на одобрения от него годеник, обяснява на Родриго, че девойката е прекалено скромна. Но когато Малкълм, заедно с мъжете от своя, клан се присъединява към бунтовниците, Родриго усеща връзката между младия воин и годеницата си. Внезапно влиза Серано и съобщава, че армията на Краля е атакувала бунтовниците, а в същото време в небето се е появила странна поличба. Хор от бардове възпява честта и славата, а Родриго, Малкълм и планинските бунтовници се готвят за решаващата битка.

Второ действие
Крал Джеймс знае, че битката между неговата армия и планинците ще бъде жестока и е дошъл да намери Елена с надеждата, че ще може да я предпази. Все още под името Уберто, той се представя за съвсем обикновен човек и й признава любовта си, но е потресен, когато тя му казва, че сърцето й принадлежи на друг. Въпреки всичко, мнимият Уберто й подарява специален пръстен, като казва, че това е дар от краля и ще й осигури защита от всякаква опасност. И точно когато крал Джеймс се готви да тръгне, нахлува Родриго, който е станал свидетел на края на разговора и заповядва на хората си да убият чужденеца. Елена се застъпва за Уберто и тогава Родриго и Кралят решават да се дуелират. Двамата излизат, за да намерят подходящо уединено място за схватката, а девойката тръгва след тях, опитвайки се да ги успокои.
В следващата сцена става ясно, че бунтовниците търпят тежки загуби във войната с кралската армия. Малкълм разбира, че Елена е тръгнала да търси баща си, който е заминал за двореца с мирна мисия. Отчаян, че може би е изгубил любимата си, Малкълм желае смъртта, но след малко се сблъсква с планинци от клановете, които обявяват, че Родриго е бил убит в битка и бунтовниците са изправени пред пълно поражение. Малкълм тръгва за двореца, решен да спаси Елена – дори с цената на собствения си живот.
Финалната сцена на операта се развива в елегантния кралски дворец на Джеймс Пети. Дъглас моли бившия си възпитаник да помилва не самия него, но дъщеря му и бойните му съратници. Кралят му отказва и заповядва да бъде затворен в тъмница, но всъщност Джеймс е натъжен от факта, че е принуден да прояви жестокост към своя любим учител. Междувременно Елена пристига в двореца и показва пръстена от Краля, за да спаси живота на баща си, любимия Малкълм и Родриго (за чиято смърт тя не знае). Изведнъж от съседната стая се чува гласът на Уберто, който пее за любовта си към нея. Развълнувана, Елена се надява мнимият Уберто да й помогне при срещата с Краля. Двамата влизат в тронната зала, но девойката е доста озадачена от поведението на придворните. Накрая тя осъзнава, че Уберто и Кралят са едно и също лице! Джеймс Пети, развълнуван от любовта си към Елена, обявява, че ще прости на Дъглас, но все пак смята да осъди Малкълм. В крайна сметка отстъпва и освобождава и младия си съперник. Елена и Малкълм най-после са заедно. В своето финално рондо Елена изразява огромно щастие заради спасението на най-скъпите й хора, а всички останали празнуват, защото мирът се е завърнал в Шотландия.

Виж всичко

Музика

Джоакино Росини
Композитор

Джоакино Росини

13.02.2022 / 19:00

Рейналдо Дроз
Ернесто

Рейналдо Дроз

Постановъчен екип:

Франческо Роза
Диригент

Франческо Роза

Пламен Карталов
Режисьор и сценография

Пламен Карталов

Борян Белчев
Сценография

Борян Белчев

инж. Георги Георгиев
Конструктивна разработка

инж. Георги Георгиев

Вера Петрова
Асистент-режисьор

Вера Петрова

Вера Белева
Асистент-сценография и костюми

Вера Белева

Виолета Димитрова
Диригент на Хора

Виолета Димитрова

Риолина Топалова
Хореограф

Риолина Топалова

Камен Иванов
Сценичен бой

Камен Иванов

Емил Динков
Дизайнер на осветлението

Емил Динков

Мария Евстатиева
Концертмайстор

Мария Евстатиева

Теодора Христова
Концертмайстор

Теодора Христова

Владимир Владимиров
Тонрежисьор

Владимир Владимиров

Димитър Филипов
Озвучаване

Димитър Филипов

Стефка Георгиева
Помощник-режисьор

Стефка Георгиева

Теодор Георгиев
Помощник-режисьор

Теодор Георгиев

Стоян Мартинов
Корепетитор

Стоян Мартинов

Светлана Ананиевска
Корепетитор

Светлана Ананиевска

Юлия Кръстева
Субтитри

Юлия Кръстева

Владимир Горчаков
Кастинг директор

Владимир Горчаков

Нела Стоянова
Завеждащ постановъчна част

Нела Стоянова

Кристиян Стоянов
Технически директор

Кристиян Стоянов

Свързани новини

Софийска опера и балет

Важно съобщение!

Спектакълът „Жената от езерото“ на 13.02.22г./ 19:00ч. няма да се състои.