23 февруари - 25 февруари

МЕДЕЯ

Опера от Луиджи Керубини

Голяма зрителна зала София 1000, ул. „Врабча" №1
МЕДЕЯ
  • петък 23 фев 2024 19:00
  • събота 24 фев 2024 19:00
  • неделя 25 фев 2024 16:00

Преглед

Луиджи Керубини - знаменит педагог и най-значителният композитор от епохата на Великата френска революция. По произход италианец, той твори през по-голямата част от живота си във Франция и играе важна роля за развитието на френската героична опера. Най-значимите му творби са опери и духовна музика. Бетовен смята Керубини за най-великия от своите съвременници. Неговите опери са  възхвалявани и интерпретирани от Росини, Шуман, Вагнер и Глинка високо ценят цялото му творчество. Керубини умира на 82 години като директор на Парижката консерватория. Още приживе съставя каталог на произведенията си, който е издаден година след смъртта му.

Керубини написва 21 опери, от които 11 опери сериа и 10 комични. Най-известните от тях са „Лодоиска“ и „Медея“. Първата, защото е играна 200 пъти за един сезон, а втората – заради паметната постановка във Флоренция през 1953 г. с участието на Мария Калас, както и следващите й превъплъщения. Прочутият филм на Пиер Паоло Пазолини с Калас в главната роля е без музиката на Керубини, но засилва интереса и към оперното произведение.         

 

„Медея“ е по либретото на Франсоа-Беноа Хофман (псевдоним на Никола Етиен Фрамери) е базирано на трагедията на Еврипид за Медея и на едноименната пиеса от Пиер Корней. Действието се развива в древния град Коринт.

Премиерата на операта е на 13 март 1797г. в Париж, но първоначално френското общество посреща доста хладно новата творба. По-късно „Медея“ е посрещната значително по-благосклонно и често е аплодирана от френските благородници. Операта претърпява пет версии в периода 1800-1865 г. Последната, шеста, е от началото на 20 век, когато операта е преведена на италиански език за премиерата в „Ла Скала“ през 1909 г. В този вариант устният диалог е заменен с речитативи, които не са разрешени от композитора. В последните години редица оперни театри се връщат към оригиналната версия на Керубини.

Авторски състав:

Луиджи Керубини
Композитор

Луиджи Керубини

Еврипид
по едноименната трагедия на

Еврипид

Пиер Корней
по едноименната трагедия на

Пиер Корней