Марио Диче

Марио Диче
  • Предстоящи представления

Биография

МАРИО ДИЧЕ
ДИЗАЙНЕР

Марио Диче е роден във Фоджа, Италия на 26 март 1978 г. Той проявява творчески умения рано, насърчаван от майчиния клон на семейството си, от всички талантливи и самоуки художници.

Неговата страст към изкуството и майсторенето става очевидна в много ранна възраст и Марио дори създава първите си модни дизайни, преди да влезе в началното училище. Воден от страстта си, той посещава всички творчески курсове, които му се предлагат през годините в училище - от керамика до плетене и плетене на една кука, тапицерия, стъкларство и, разбира се, рисуване и живопис, все умения, които ще му служат добре за бъдещата му роля в модата. На единайсет години Марио вече е убеден, че ще стане моден дизайнер и продължава да развива своите артистични умения. На четиринайсет години той събира смелост да представи моделите си на някои от най-добрите италиански модни къщи: Valentino, Trussardi, Krizia, Versace, и всички те отговарят положително. Никола Трусарди го кани в Милано и е едновременно шокиран и впечатлен да открие, че майсторските скици, които е прегледал, са на смел младеж. Чрез Trussardi Марио се среща с продуктовия дизайнер на Calvin Klein Енрико Милиачо, който е поразен от таланта на Марио и го кани да дойде и да се присъедини към дизайнерския екип на Ню Йорк в бъдеще. Марио изтълкува предложението като покана, възползва се от шанса, спестява малко пари, работейки през лятото и отлита за Ню Йорк през 1992 г., появявайки се в централата на Calvin Klein.

С подкрепата на Calvin Klein Марио успява да преодолее бюрокрацията, свързана с непълнолетни чужденци, работещи в американска компания, и прекарва следващите 5 години в дизайнерския екип на Calvin Klein, последван от сътрудничество в DKNY.

През тези 6 години Марио натрупва ценен продуктов опит в силно комерсиалния и конкурентен свят на модата в САЩ. Когато най-накрая се завръща в родната си Италия, той жадува за по-креативно и изтънчено обучение и се насочва към Рим, където прекарва 4 години в творческия отдел на Sorelle Fontana, след което оглавява дизайнерския екип на емблематичната италианска модна къща Gattinoni.

През 2003 г. Марио е повикан от Dolce & Gabbana да оглави дизайнерския екип на D&G и се прехвърля в Милано, където продължава да си сътрудничи с Versace Jeans Couture, Philosophy, Thierry Mugler, Trussardi и Zuhair Murad  и много други.

Марио е назначен за творчески директор на Krizia и отскоро в историческия Couture Maison Capucci. Той основава своята едноименна марка през 2007 г., като колекцията Mario Dice се показва по подумите на Седмицата на модата в Милано от февруари 2016 г.

През 2022 г., само на 44 години, Марио празнува забележителна кариера, обхващаща 30 години, 11 от които начело на собствината си модна къща.

Виж всичко