Лилия Кехайова

Лилия Кехайова

Биография

Лилия Кехайова е в състава на Софийската опера от пет години. В това време се утвърждава с роли като Татяна от „Евгени Онегин“ на Чайковски и Яна от „Янините девет братя“ от Любомир Пипков. В същото време изпълнява и партии в опери на Верди /„Симон Боканегра“, „Аида“, „Макбет“/, Вагнер /„Валкюра“/, Моцарт /„Дон Жуан“/.

Важен етап от усувършенстването й е работата с ненадминатата Анна Томова-Синтова по ролята на Донна Елвира в „Дон Жуан“, както и майсторският клас на Долора Заджик, която й помага за изграждането образа на Електра.

Лилия дебютира на оперна сцена още по време на следването си в ДМА „Проф. Панчо Владигеров" в София – участва в постановката на учебния оперен театър „Сватбата на Фигаро" в ролята на Сузана. По-късно е поканена в постановката на Пловдивската опера на „Тайният брак" от Чимароза в ролята на Лизета, както и в „Севилският бръснар" от Росини във Великотърновския музикален театър в ролята на Розина. След завършването си, Лилия Кехайова изпълнява с неизменен успех роли като Аида от "Аида", Леонора от „Трубадур", Микаела от „Кармен", Маргарита от „Мефистофел" на български и международни сцени.
Певицата специализира при Силвия Гести в Люксембург, Мирела Паруто в Римската академия „Борис Христов", Адриана Стаменова-Порта в Милано.

През 2015 г. Лилия Кехайова дебютира в Софийската опера в ролята на Тамара от операта "Борислав" на Маестро Георги Атанасов на летния фестивал "Сцена на вековете" във Велико Търново.

Виж всичко