ЯНИНИТЕ ДЕВЕТ БРАТЯ

Опера от Любомир Пипков

Времетраене 3:25 Антракт 1
Изпълнява се на български език
ЯНИНИТЕ ДЕВЕТ БРАТЯ

Преглед

Музика -  Любомир Пипков
Либрето - Никола Веселинов

Постановката на режисьора Пламен Карталов се игра с голям успех на сцената на Болшой театър, по време на гастрола на Софийската опера в Москва (2018 г.) и на откриването на Първия летен фестивал "Портал на два свята" - Цари Мали град.

Диригент - Жорж Димитров, сценография - Свен Йонке, художник на костюмите - Станка Вауда, хореография - Риолина Топалова, хор майстор - Виолета Димитрова.

Синопсис

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ

Първа картина. Хълмовете край Самоков, около 1361 година. В една есенна привечер Яна и майка й очакват завръщането на деветимата братя рудари. По друма минава старият рудар чичо Димитър и разказва как Ангел спасил първорождения брат Георги, когото черният рудник затрупал. Скоро пристигат и братята. Ангел носи подарък на сестра си – игла. Георги, ревнив към сестринската обич на Яна, захвърля със смях иглата и подарява гривна. Но по гривната има кръв. Яна ужасена забелязва това и отказва да приеме гривната... Майката подканя да отговорят на Нено овчаря, който пращал пак годежари. Георги грубо се нахвърля, като казва, че Яна ще дадат или на княз, или никому. За да придобри сестра си, той решава да доведе от Самоков резбари, които да украсят стаята й... Среднощ. В двора нахлуват народ и стражи. Те търсят Георги. който заради гривна отсякъл ръката на една мома. Майка му се мъчи да го защити. Когато тълпата се разотива, тя, убита от мъка, една се прибира...

Втора картина. Трима майстори завършват украсата на Янината стая. Стегнати за път, братята подканят Ангел да вървят „към железните планини“. Но Ангела влече резбарството. Старият майстор е възхитен от изкусните ръце на момъка и го кани да тръгне с тях. Майката моли Ангел да остане при нея.

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

Трета картина. Минало е време. Ангел е станал майстор-резбар, за когото се носи чудна мълва. Яна неотлъчно му помага. В надвисналата буря на лятната вечер братята се завръщат от рудниците. Те стоят смаяни пред големия иконостас, изработен от Ангел. Георги е потресен най-много. Той гледа своите грозни и груби като лапи ръце и обзет от завист, уж да помогне на Ангел, посича ръцете му.

Четвърта картина. Нощ. Разтревожени от вика, братята се струпват пред стаята на Ангел. Те с ужас разбират за случилото се.

ТРЕТО ДЕЙСТВИЕ

Пета картина. Въглищари са наклали огън в Самоковската гора. На път за Средец преминават мечкари. Те съобщават тревожни новини. Тръгнал да проси, с тях пътува и Ангел, когото никой не познава. Привлечена от огъня, идва една циганка. Тя разказва за чумата в Босна. Когато заспива, изплашените въглищари, като подозират, че тя е самата чума, заклещват я в цепеници и се разбягват. Прокуден от къщи, и Георги замръква в гората. Той също мисли, че пред него е чумата и е готов да я освободи, ако в замяна тя обещае да погуби братята му.

Шеста картина. Светла празнична утрин в Средец. Просяци и народ се тълпят пред катедралната църква. Появява се Ангел. От църквата излизат царят и царицата, съпроводени от средецки знатници. Ангел разказва своята тъжна история. Множеството иска смъртна казън за Грозника. Изнемощял и измъчен, Ангел умира. Народът се разбягва.

ЧЕТВЪРТО ДЕЙСТВИЕ

Седма картина. Кръстопът в Загоре. Народът бяга от чумата и от турците. Бяга и Яна с братята си, слезнали да жънат в Загоре. Те отиват до извора за вода, но не се завръщат. Идва циганката и разправя как братята пили от нейната стомна и паднали, поразени от чума. Тя разкрива за срещата си с Георги, който пожелал смъртта на родните си братя.

Осма картина. След 9 години. Майката все чака да се завърне добрият син. От пътя се отбива Георги. Той увещава Яна да бягат във Влашко, където е напечелил голямо имане. Яна го разпитва за циганката и убедена в неговата виновност, обтяга лъка срещу брата-злодей. В далечината, запален от турците, Самоков гори…

Виж всичко

Авторски състав:

Любомир Пипков
Композитор

Любомир Пипков

12.05.2022 / 19:00 - Участват:

Светозар Рангелов
Георги Грозника

Светозар Рангелов

Николай Войнов
Брат, Слепият просяк

Николай Войнов

Николай Петров
Чичо Димитър

Николай Петров

Даниел Острецов
Първи Резбар

Даниел Острецов

Цветан Цветков
Втори Резбар, Иваниш

Цветан Цветков

Атанас Младенов
Трети Резбар

Атанас Младенов

Гергана Русекова
Циганката

Гергана Русекова

Николай Павлов
Куцият Просяк

Николай Павлов

Иван Георгиев
Марко Пияница

Иван Георгиев

Ангел Христов
Цар Ясен

Ангел Христов

Красимир Динев
Гражданин

Красимир Динев

Антон Радев
Скитник

Антон Радев

Деян Иванов
Рашко (мечка)

Деян Иванов

Матю Уитъл
Марко (Мечка)

Матю Уитъл

Айла Добрева
Монахиня

Айла Добрева

Рада Тотева
Монахиня

Рада Тотева

Силвия Тенева
Монахиня

Силвия Тенева

Анна Вутова
Монахиня

Анна Вутова

Постановъчен екип:

Жорж Димитров
Диригент

Жорж Димитров

Свен Йонке
Сценограф

Свен Йонке

Юлия Кръстева
Асистент-режисьор

Юлия Кръстева

Станка Вауда
Художник костюми

Станка Вауда

Андрей Хайдиняк
Дизайнер на осветлението

Андрей Хайдиняк

Риолина Топалова
Хореограф

Риолина Топалова

Виолета Димитрова
Диригент на Хора

Виолета Димитрова

Людмил Ненчев
Концертмайстор

Людмил Ненчев

Стефка Георгиева
Помощник-режисьор

Стефка Георгиева

Помощник-режисьор

Сузана Шомова

Румяна Димитрова
Помощник-режисьор

Румяна Димитрова

Свързани новини