Красимир Динев

Красимир Динев

Биография

Участва, като дете, в Хора на софийските момчета и Детския хор на БНР. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа на проф. Лили Стефанова през 1995 година, след което и дебютира в София и Благоевград в ролята на граф Алмавива от „Сватбата на Фигаро”, след това и соловата партия на баритонът в "Кармина Бурана", която пее на сцените на Каирската и Софийската опери.

Усъвършенства в Българската Академия за изкуство и култура в Рим при Франка Христов и Джанина Борелли. Продължава да учи, две години като тенор при знаменития ни тенор Никола Николов.

В Русенската опера изпълнява Фигаро от „Севилския бръснар”. Отново в Русе дебютира, като  тенор в ролята на Отело.

Репертоарът му включва:
Отело от "Отело", която изпълнява и в Испания. Рикардо от „Бал с маски”, която изпълнява с Гена Димитрова, Каварадоси от „Тоска”, Хосе от „Кармен”, Радамес от "Аида", Едип цар от "Едип цар".

От 2009 г. е солист на Софийска опера, където изпълнява: Исмаел от "Набуко", Ленски от "Евгени Онегин", Миме от "Рейнско злато " и "Зигфрид ", също и соловите партии в „Джани Скики”, „Момичето от Златния запад”, „Дон Кихот”, „Хофманови разкази”, „Цар Калоян”, „Саломе”, „Манон Леско”, „Златната ябълка”, „Вертер”и др.

Виж всичко