Атанас Младенов

Атанас Младенов

Биография

Атанас Младенов е роден в София в семейство на музиканти. От ранна детска възраст започва да свири на цигулка, а по-късно, в тийнейджърските си години, започва и да пее. Дебютира на професионална сцена в „Хубавата Елена“ когато е в четвърти курс в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, където завършва с отличие в класа по оперно пеене на проф. Нико Исаков. Специализира в Българския културен институт „Борис Христов“, в Рим, след което следва две години в държавната консерватория „Джоакино Росини” в Пезаро, Италия.

През 2008 година е ангажиран в операта в Стара Загора, където изпълнява ролята на Алфио в „Селска чест“ от Маскани. Още следващата година пее на сцената на Софийската опера в „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах. Следва участие в „Дон Жуан“ от Моцарт на летния фестивал „Августа Траяна“ в Стара Загора. Изпълнява и ролята на граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро“ в Кипър.

От 2012 година е солист в Софийската опера, на чиято сцена се изявява в ролите на Белкоре в „Любовен еликсир” от Доницети, Пинг в „Турандот” от Пучини, Алберт във „Вертер” от Масне, Фредерик в „Лакме” от Делиб, Зурга в „Ловци на бисери” от Бизе, Дандини в Росиниевата „Пепеляшка”, Борислав в едноименната историческа опера на Маестро Георги Атанасов, Онегин в „Евгений Онегин” от Чайковски. Участва с голям успех във Вагнеровите епоси „Залезът на боговете” (из тетралогията „Пръстенът на Нибелунга”) с ролята на Гунтер, „Тристан и Изолда” като Курвенал и в „Парсифал” с ролята на Амфортас, за която е високо оценен от международната музикална критика.

Виж всичко