Жорж Димитров

Отговорен диригент

Жорж Димитров

Биография

Жорж Димитров е роден през 1979 г.

На 4 годишна възраст получава първите си уроци по пиано от проф. Мара Балсамова и Олга Шивачева.

На 10 годишна възраст започва да изучава цугтромбон при проф. Димитър Момчилов.

През 1993 г. е приет в Музикалното училище „Любомир Пипков” в София със специалност цугтромбон в класа на Станислав Почекански.

През 1995 г. получава своите първи уроци по дирижиране вдъхновен от работата си с Маестро Михаил Ангелов. От този момент нататък неговия професионален път е свързан изцяло с диригентското изкуство.

Жорж Димитров завършва Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров” в София с две специалности: oперно-симфонично дирижиране в класовете на проф. Иван Маринов, Милен Начев и доц. Атанас Варадинов през 2003 г. и хорово дирижиране през 2005 г. в класа на проф. Мирослав Попсавов. 

През 2001 г. и 2006 г. участва в майсторските класове по дирижиране на Росен Миланов  и Урош Лайовиц.

Още като студент, в периода 2001-2003г., е асистент-диригент на Росен Миланов в Нов Симфоничен Оркестър.

Първата специалност го отвежда към традиционна и отговорна позиция – дирижира в продължение на почти 6 години (от 2003 г. до 2008 г.) оркестъра на Операта и Филхармонията в Бургас.

Неговият опит и оригиналните му виждания имат отражение върху работата му като го водят до развитието на проекти, в които участва не само като диригент, но и със свои аранжименти и оркестрации.

Жорж Димитров има реализирани записи за Националното радио и Националната телевизия.

През 2010 година работи в Оперетата във Велико Търново, където дирижира спектаклите на „Страната на усмивките” (Лехар) с режисьор Вера Петрова и „Хубавата Елена” (Офенбах) с режисьор Александър Текелиев. В следващите сезони остава в театъра само като гост-диригент.

От 2012 г. до 2014 г. е постоянен гост-диригент в Музикален театър „Стефан Македонски” в София, където поставя „Бал в Савоя” от Пол Абрахам и „Чикаго” от Фред Еб и Джон Кандър и дирижира празнични концерти.

От началото на сезон 2014/2015 г. е хоноруван диригент на Студентския симфоничен оркестър на Националната музикалната академия „Панчо Владигеров”, както и диригент на оркестрите на Националното музикалното училище „Любомир Пипков” в София.

През пролетта на 2015 г. и на 2016 г. дирижира Софийската филхармония на заключителните концерти на клавирния конкурс „Вива пиано”.

През май 2016 г. осъществява своя пръв запис със Симфониците на БНР за Златния фонд на БНР, където дирижира изключително рядко изпълнявания „Концерт за духови, ударни и пиано” от Любомир Пипков. Също така в този период той получава ангажимент да асистира на Кристиян Ярви като подготвя Симфоничния оркестрър на БНР в международния проект „Балканска треска” на Теодосий Спасов.

Пътят му в Софийската опера започва през 2011 г. с операта „Атила” от Джузепе Верди в постановката на Акад. Пламен Карталов, където асистира на Алесандро Санджорджи.

През сезон 2012/2013 г. е поканен да дирижира „Риголето” от Верди както в спектаклите в София, така и на летния фестивал „Сцена на вековете” на крепостта Царевец.

През сезон 2013/2014 г.  продължава да работи в постановките на „Аида” от Верди с Ерих Вехтер (диригент) и Уго де Ана (режисьор), балетната постановка „Антигона” по музика на Марк Пекарски (Русия) и „Пепеляшка” от Росини с Григор Паликаров (диригент) и Вера Петрова (режисьор).

През сезон 2014/2015 г. по покана и под ръководството на Акад. Пламен Карталов, Жорж Димитров е диригент-постановчик на първата българска историческа опера „Борислав” от Маестро Георги Атанасов. С тази опера той участва в спектаклите на „Сцена на вековете” на крепостта Царевец (2015 г.) и след това открива новия творчески сезон на Софийската опера и балет на 01.11.2015 по случай празника на Българските будители.

През сезон 2015/2016 г.  е поканен да участва в новата постановка на „Евгений Онегин” от Чайковски с режисьор Вера Петрова. Основна музикална фигура в репетиционния период е Маестра Лариса Гергиева, която е главния музикален ръководител на постановката. От месец април 2016 г.  Жорж Димитров е назначен за диригент в Софийската опера и балет.

Виж всичко