ТАНГО

Музика Астор Пиацола

Времетраене 2:00
ТАНГО

Преглед

ТАНГО
Музика Астор Пиацола

/Спектакълът се играе с музика на запис/

Под патронажа на Н.пр.Алфредо Нестор Атанасоф, посланик на Република Аржентина в България

Музика: Астор Пиацола

Страст, красота, експресия от чувства.
Желанието да бъдеш себе си. 
Екстравагантност и  дълбинна чувственост.

Една покана за танц.
Споделена самота.

Внезапен, неочакван, докосващ порив: страст, мощ, любов. Любов, пораждаща  очаквания, отваряща път – неподозиран и непознат. Редят се събития, предизвикани от желание за съпротива и непримиримост, неизбежно повлияни от реални и свръхреални образи, вплетени в тъканта на живота.

Да бъдат открити наново частиците от душата, стаени в подмолите на съмнения, амбиции, терзания, любовна страст.  Да бъдат събрани в един образ, в едно цяло, превръщайки мечтата в реалност. И преодолял собственият аз, да се преродиш, приел другия в пълнотата му, за да се слеете в хармонично цяло.

Пътят на  пресътворявянето...   

Хореография: Светлин Ивелинов

Астор Пиацола (11.03 1921 г. – 04.07 1992 г.) е аржентински музикант – инструменталист и композитор. Той е известен като големия обновител на аржентинското танго. През 1939 г. влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило – сред най-славните танго оркестри за всички времена. Неговата собствена формация, Октет Буенос Айрес, през 1955 г. слага началото на новата ера в тангото. Астор Пиацола е сред вдъхновителите и от изигралите най-важна роля в живота на великия китарист Ал Ди Меола, който издава албуми с творчеството на Пиацола.

 

Синопсис

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ

Ленор и Тар се готвят за сватба. Но Тар е разколебан, обсебен от химеричния образ на Черната Роза – завладя­ла съзнанието му. Той изоставя всичко и тръгва след мечтата си.

Ленор остава сама със своя Ангел. Съпротивлява се на това, което й е отредила съдбата. Покрусена, тя търси утеха в свободния живот, отдавайки се на похотта. В един бар, тя среща Мъжете в сиво, Хета и Чистача. Ангелът иска да я предпази, но Ленор се опитва да го отстрани, обвинявайки го за това, което й се е случило… и го убива…..

Пътят на Тар. Улица – карнавал Улицата понася хората навън в общия карнавален поток, превръщайки ги в безлика маса. Тар се впуска в улицата, като истински вярва в реалността на мечтата си. Той я преследва упорито, независимо от предразсъдъците и неразбирането на тълпата. В търсене на Черната Роза, той вижда образа й навсякъде, в лицата на всякакви случайно срещнати жени. Такава е и мимолетната му връзка с Ета – страстно, но кратковременно увлечение.

Пътят му е преграден от Чистача. Дали това е Смъртта... Тар е принуден да влезе в битка: да превъзмогне агре­сивността и несъгласието, да се докаже. При цялата екстремност на събитията, Тар внезапно среща Черната Роза, каквато е в представите му. Тя е истинска, прекрасна, жива. Но улицата отново я поглъща. Окрилен, Тар осъзнава че трябва да се пребори с тълпата, да вземе връх над нея и така реално да се докосне до мечтата си, да я има. Тар успява да подчини улицата.

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

Бар

Тар е сам. Победата не му е донесла любовта. През уличното танго, той попада в Бара - владенията на мно­голикия Чистач. Този път в образа на Хета, заобиколен(а) от антуража си – Мъжете в сиво, събира душите на хората…

Хета се опитва да привлече Тар и брутално да го съблазни... В бара влиза Ленор, демонстрирайки новата си любовна връзка с подземния бос Ву.

Неочакваното се появява Черната Роза, придружена от Ангела. Тар е стъписан, тя е различна, предизвикател­на, в пълно противоречие с образа, който сам си е изградил. Независимо от всичко Тар я следва. Тя го въвлича в рулетката на живота, заставяйки го да играе ва банк. Чистачът се стреми да завладее душата му, а Черната Роза се бори за неговото спасение.

Чайна Тар е объркан и раздвоен – бори се с представата си за Любовта и реалната жена пред него, която със силата на своя характер и желания го довежда до срив. Отчаянието му е повод да бъде отведен от Чистача на място, където в усамотение да направи равносметка на живота си. В опиумната мараня на чайната изникват образи, преливащи от красиво съкровение до кошмар.

Ангелът му предоставя възможността да се пребори със себе си, да направи избора на своя живот. Пред него - в единоборство - са Черната Роза и Ленор. Тар приема чистота на Черната Роза, като й отдава изцяло своята любов.

В яростта и отчаянието си, Ленор отново пробожда Ангела. Този удар всъщност покосява Тар. Всички са тук. Всички изпращат Тар.

Епилог Упокойното шествие се превръща в сватба за Ленор и Ву. Върху масата, на която е положен Тар, тълпа­та разгулно пирува.

Внезапно над всички се извисява Ангелът, а те ужасени се разбягват.

Ангелът превръща Черната Роза в реалност, за да вдъхне нов живот на Тар.

Черната Роза и Тар поемат заедно вплетени в Тангото на живота.

Срещат се Ангелът и Чистачът в мълчаливо единоборство. След тях остава едно перо, символ на Страстта, Лю­бовта, Вечността…

Виж всичко

Музика

Астор Пиацола
Композитор

Астор Пиацола

31.10.2021 / 19:00

Марта Петкова
ЧЕРНА РОЗА

Марта Петкова

Постановъчен екип:

Светлин Ивелинов
Хореограф

Светлин Ивелинов

Антоанета Алексиева
Асистент хореограф

Антоанета Алексиева

Борис Стойнов
Сценограф

Борис Стойнов

Александър Александров
Художествен ръководител на балета

Александър Александров

Християна Михалева-Зорбалиева
Художник на костюмите

Християна Михалева-Зорбалиева

Мария Илиева
Репетитор

Мария Илиева

Ясен Вълчанов
Репетитор

Ясен Вълчанов

Трифон Митев
Репетитор

Трифон Митев

Иванка Касабова
Репетитор

Иванка Касабова

Риолина Топалова
Асистент и помощник режисьор

Риолина Топалова