Никола Хаджитанев

Никола Хаджитанев

Биография

Никола Хаджитанев е роден в гр. София. Завършва Националното училище за танцово изкуство, специалност „Класически танц” в класа на Петър Колдамов през 2006 г. От 2006 г. е назначен в балетната трупа на Националната опера и балет като солист-балетист, а от 2012 г. е премиер-солист.

Репертоар:

Изпълнява премиерските роли в спектаклите: „Лебедово езеро”, „Дон Кихот”, „Лешникотрошачката”, „Зорба гъркът”, „Копелия”, „Силфида”, „Жизел”, Ромео и Жулиета”, „Пролетно тайнство”, „Шехерезада”, „Козият рог”, „Нестинарка”, „Рапсодия Вардар”, „Спящата красавица”, „Дамата с камелиите” и др. Участва в представления  и гала спектакли в Русия, Италия, Гърция, Германия, САЩ, Турция, Хърватска и др. Участва във фестивала „Звезди на световния балет“ Кремъл (Москва), Русия, във фестивала „Звезди на световния балет“ Казан, Русия, във фестивала „Звезди на световния балет“ Саратов, Русия. Гост – солист е в ,,Опера Вилнюс“ гр. Вилнюс, Литва, „Опера хаус” гр. Марибор, Словения, Театър за Опера и балет“ гр. Челябинск, Русия.

Награди:

 • Наградата на слушателита на Класик FM радио ‘‘Златно перо“ за принос към бългаската култура 2017 г;
 • Награда за партньор на ΧΧVI международен балетен конкурс „Варна“ , 2014 г;
 • Наградата на съюза на музикалните и танцови дейци „Кристална лира” 2010 г. в категория “Балетно изкуство“;
 • Голямата награда на Националния балетен конкурс „Анастас Петров”, 2010 г., Добрич, България;
 • Първа награда за класически танц и втора награда за модерен танц на Международия балетен конкурс „Барокова Сицилия” 2010 г., Модика, Италия;
 • Финалист е на ΧΧΙΙ Межедународен балетен конкурс „Варна”, 2006 г., България;
 • Първа награда на Националния балетен конкурс „Анастас Петров”, 2004 г., Доб­рич, България;
 • Първа награда за дуетен танц на Международния фестивал на изкуствата, 2002 г., Фивицано, Италия и др.
 • Награден е с грамота за принос в развитието на българската култура по случай 24 май от Министъра на културата на РБ за 2010 г; годишна стипендия за високи творчески постижения в балетното изкуство на Министерство на културата на РБ, 2005-2006 г; годишна стипендия за високи творчески постижения в балетното изкуство на Министерство на културата на РБ, 2004-2005 г; годишна стипендия за високи постижения в балетния танц на името на Анстас Петров, 2002-2003 г; отличие, медал и плакет със званието на Академия „Бъдещето на България” за постижения в областта на танцовото изкуство от Министерство на културата на РБ, 2006 г; грамота за високи творчески постижения по случай 24 май Министерство на културата на РБ, 2006 г; Грамота за творчески постижения в част на 24 май от Министерство на културата на РБ, 2005г.
 • Номинация на Съюза на музикалните и танцови дейци за награда „Кристална лира” 2009 г. за ролята на Франц от балета „Копелия”, на Джон от балета „Зорба гъркът” и на Джеймс от балета „Силфида” на сцената на Националната опера и балет през сезон 2008/2009 г.
 • Номинация на Съюза на музикалните и танцови дейци за награда „Кристална лира” 2007/2008 г. за дебют.
Виж всичко