ЗОРБА ГЪРКЪТ

Балет по музика на Микис Теодоракис

Времетраене 1:40
ЗОРБА ГЪРКЪТ

Преглед

/Спектакълът се играе с музика на запис/

Ансамбъл на балета на Софийската опера

Митът за Зорба винаги е бил приет като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис, а през 1988 година е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис.

Балетът "Зорба Гъркът", чиято световна премиера се е състояла на 6 август 1988 година на сцената на Арена Ди Верона е мега шоу в две действия и 22 картини. Този спектакъл винаги е имал голям касов успех, игран е в над 30 страни и е посетен от над 3 милиона зрители. "Зорба Гъркът" става още от момента на своята премиера истинско културно събитие. Балетът е игран също така на Летния фестивал Каракала в Рим (1991, 1992) и е представен отново през 1993 година при пълен салон. През 1994 година балетът гастролира в Бразилия и Аржентина. Запомнящ ще остане спектакълът на открито в Рио Де Жанейро, посетен от 120 000 зрители. "Зорба" се връща в Бразилия през пролетта на 1995 година.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Националната опера и балет и се играе при препълнени салони.

Авторски състав:

Микис Теодоракис
Композитор

Микис Теодоракис

Никос Казандзакис
По романа на

Никос Казандзакис

26.06.2022 / 16:00

Румен Бонев
Манолиос

Румен Бонев

Марина Маринова
Мадам Ортанс

Марина Маринова

Постановъчен екип:

Лорка Масине
Хореография, режисура и либрето

Лорка Масине

Асистент-хореограф

Анна Кжишков

Цветанка Петкова-Стойнова
Художник костюми

Цветанка Петкова-Стойнова

Художник на декора

Валентин Топенчаров

Анелия Цолова
Помощник-режисьор, Репетитор

Анелия Цолова

Мария Илиева
Репетитор

Мария Илиева

Ясен Вълчанов
Репетитор

Ясен Вълчанов

Трифон Митев
Репетитор

Трифон Митев