ТАНГО

Музика Астор Пиацола

Времетраене 2:00
ТАНГО

Преглед

ТАНГО
Музика Астор Пиацола

/Спектакълът се играе с музика на запис/

Под патронажа на Н.пр.Алфредо Нестор Атанасоф, посланик на Република Аржентина в България

Музика: Астор Пиацола

Страст, красота, експресия от чувства.
Желанието да бъдеш себе си. 
Екстравагантност и  дълбинна чувственост.

Една покана за танц.
Споделена самота.

Внезапен, неочакван, докосващ порив: страст, мощ, любов. Любов, пораждаща  очаквания, отваряща път – неподозиран и непознат. Редят се събития, предизвикани от желание за съпротива и непримиримост, неизбежно повлияни от реални и свръхреални образи, вплетени в тъканта на живота.

Да бъдат открити наново частиците от душата, стаени в подмолите на съмнения, амбиции, терзания, любовна страст.  Да бъдат събрани в един образ, в едно цяло, превръщайки мечтата в реалност. И преодолял собственият аз, да се преродиш, приел другия в пълнотата му, за да се слеете в хармонично цяло.

Пътят на  пресътворявянето...   

Хореография: Светлин Ивелинов

Астор Пиацола (11.03 1921 г. – 04.07 1992 г.) е аржентински музикант – инструменталист и композитор. Той е известен като големия обновител на аржентинското танго. През 1939 г. влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило – сред най-славните танго оркестри за всички времена. Неговата собствена формация, Октет Буенос Айрес, през 1955 г. слага началото на новата ера в тангото. Астор Пиацола е сред вдъхновителите и от изигралите най-важна роля в живота на великия китарист Ал Ди Меола, който издава албуми с творчеството на Пиацола.

 

Синопсис

ПЪРВО ДЕЙСТВИЕ

Ленор и Тар се готвят за сватба. Но Тар е разколебан, обсебен от химеричния образ на Черната Роза – завладя­ла съзнанието му. Той изоставя всичко и тръгва след мечтата си.

Ленор остава сама със своя Ангел. Съпротивлява се на това, което й е отредила съдбата. Покрусена, тя търси утеха в свободния живот, отдавайки се на похотта. В един бар, тя среща Мъжете в сиво, Хета и Чистача. Ангелът иска да я предпази, но Ленор се опитва да го отстрани, обвинявайки го за това, което й се е случило… и го убива…..

Пътят на Тар. Улица – карнавал Улицата понася хората навън в общия карнавален поток, превръщайки ги в безлика маса. Тар се впуска в улицата, като истински вярва в реалността на мечтата си. Той я преследва упорито, независимо от предразсъдъците и неразбирането на тълпата. В търсене на Черната Роза, той вижда образа й навсякъде, в лицата на всякакви случайно срещнати жени. Такава е и мимолетната му връзка с Ета – страстно, но кратковременно увлечение.

Пътят му е преграден от Чистача. Дали това е Смъртта... Тар е принуден да влезе в битка: да превъзмогне агре­сивността и несъгласието, да се докаже. При цялата екстремност на събитията, Тар внезапно среща Черната Роза, каквато е в представите му. Тя е истинска, прекрасна, жива. Но улицата отново я поглъща. Окрилен, Тар осъзнава че трябва да се пребори с тълпата, да вземе връх над нея и така реално да се докосне до мечтата си, да я има. Тар успява да подчини улицата.

ВТОРО ДЕЙСТВИЕ

Бар

Тар е сам. Победата не му е донесла любовта. През уличното танго, той попада в Бара - владенията на мно­голикия Чистач. Този път в образа на Хета, заобиколен(а) от антуража си – Мъжете в сиво, събира душите на хората…

Хета се опитва да привлече Тар и брутално да го съблазни... В бара влиза Ленор, демонстрирайки новата си любовна връзка с подземния бос Ву.

Неочакваното се появява Черната Роза, придружена от Ангела. Тар е стъписан, тя е различна, предизвикател­на, в пълно противоречие с образа, който сам си е изградил. Независимо от всичко Тар я следва. Тя го въвлича в рулетката на живота, заставяйки го да играе ва банк. Чистачът се стреми да завладее душата му, а Черната Роза се бори за неговото спасение.

Чайна Тар е объркан и раздвоен – бори се с представата си за Любовта и реалната жена пред него, която със силата на своя характер и желания го довежда до срив. Отчаянието му е повод да бъде отведен от Чистача на място, където в усамотение да направи равносметка на живота си. В опиумната мараня на чайната изникват образи, преливащи от красиво съкровение до кошмар.

Ангелът му предоставя възможността да се пребори със себе си, да направи избора на своя живот. Пред него - в единоборство - са Черната Роза и Ленор. Тар приема чистота на Черната Роза, като й отдава изцяло своята любов.

В яростта и отчаянието си, Ленор отново пробожда Ангела. Този удар всъщност покосява Тар. Всички са тук. Всички изпращат Тар.

Епилог Упокойното шествие се превръща в сватба за Ленор и Ву. Върху масата, на която е положен Тар, тълпа­та разгулно пирува.

Внезапно над всички се извисява Ангелът, а те ужасени се разбягват.

Ангелът превръща Черната Роза в реалност, за да вдъхне нов живот на Тар.

Черната Роза и Тар поемат заедно вплетени в Тангото на живота.

Срещат се Ангелът и Чистачът в мълчаливо единоборство. След тях остава едно перо, символ на Страстта, Лю­бовта, Вечността…

Виж всичко

Музика

Астор Пиацола
Композитор

Астор Пиацола

31.10.2021 / 19:00

Марта Петкова
ЧЕРНА РОЗА

Марта Петкова

Постановъчен екип:

Светлин Ивелинов
Хореограф

Светлин Ивелинов

Антоанета Алексиева
Асистент-хореограф

Антоанета Алексиева

Борис Стойнов
Сценограф

Борис Стойнов

Александър Александров
Художествен ръководител на балета

Александър Александров

Християна Михалева
Художник костюми

Християна Михалева

Мария Илиева
Репетитор

Мария Илиева

Ясен Вълчанов
Репетитор

Ясен Вълчанов

Трифон Митев
Репетитор

Трифон Митев

Иванка Касабова
Репетитор

Иванка Касабова

Риолина Топалова
Асистент и помощник-режисьор

Риолина Топалова