12 април - 28 април

ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ

Музика: Филип Глас, Ленард Бърнстейн, Джордж Гершуин, Бени Гудман, Самюъл Барбър, Глен Милър, Джордж Уайтфилд Чадуик

Голяма зрителна зала София 1000, ул. „Врабча" №1
купи билети
ВЕЛИКИЯТ ГЕТСБИ

Преглед

Спектакълът "Великият Гетсби" ще бъде с музика от запис!

Международно известният хореограф Лео Муич, който през последните години създаде поредица от успешни сюжетни балети, намира изходния материал за новата си хореография в известния роман на Франсис Скот Фицджералд „Великият Гетсби“ (1925). Изтъкнатата творба от съкровищницата на класическата американска литература изобличава в силно критичен тон негативните измерения на голямата американска мечта и закостенялостта на упадъчните среди на висшето общество в Ню Йорк между двете световни войни, които не позволяват преходи между социалните класи. Пищният разказ за мистериозен, богат мъж, който става жертва на собствената си любов и убеждения, е и история за влюбените, на които не е писано да бъдат заедно. Действието се развива в света на невъобразимо богатство, опиянение и тъмни мании, пропити от ужасна морална празнота. Музикалният образ на това представление е вдъхновен от живата, динамична и космополитна енергия на изключителните американски композитори Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн, Самюел Барбър, Глен Милър и др. Премиерата на балета „Великият Гетсби“ се състои в Словенския национален оперен театър в Любляна през 2019г.

След грандиозния успех на постановката „Ана Каренина“, Лео Муич за втори път ще работи с балетната трупа на Софийската опера.

Синопсис

Ник Карауей, млад мъж от Минесота, се премества в Ню Йорк през лятото на 1922 г., за да научи повече за бизнеса с облигации. Той наема къща в квартал Уест Ег в Лонг Айлънд, богат, но немодерен район, населен от новите богаташи, които са направили състоянието си твърде бързо и желаят да установят социални връзки и които са склонни към крещящо показване на богатство.

Съседът на Ник в Уест Ег е загадъчен мъж на име Джей Гетсби, който живее в огромно готическо имение и организира екстравагантни партита всяка събота вечер. Ник не прилича на другите жители на Уест Ег – той е получил образование в Йейл и има социални връзки в Ийст Ег, модерен район на Лонг Айлънд, дом на утвърдената висша класа.

Една вечер Ник отива в Ийст Ег за вечеря с братовчедка си Дейзи Бюканън и нейния съпруг Том, бивш съученик на Ник в Йейл. Дейзи и Том представят Ник на Джордан Бейкър, красива, модерна млада жена, с която Ник започва романтична връзка. Ник научава подробности за брака на Дейзи и Том: Джордан му казва, че Том има любовница - Миртъл Уилсън, която живее в Долината на пепелта, сиво индустриално сметище между Уест Ег и Ню Йорк. Малко след това разкритие, Ник пътува до Ню Йорк с Том и Миртъл. На екстравагантно, пищно парти в апартамента, който Том държи за връзката им, Миртъл започва да се подиграва на Том за Дейзи и той й счупва носа.

С напредването на лятото Ник най-накрая получава покана за едно от легендарните партита на Гетсби. Той среща Джордан Бейкър на партито и се запознават със самия домакин, изненадващо млад мъж, с  английски акцент, забележителна усмивка, който нарича всички „стари приятелю“. Гетсби иска да говори насаме с Джордан и чрез нея Ник по-късно научава повече за загадъчния си съсед.

Гетсби казва на Джордан, че е познавал Дейзи в Луисвил през 1917 г. и е силно влюбен в нея. Той прекарва много нощи, взиран в зелената светлина в края на нейния док, от другата страна на залива край  имението му. Екстравагантният начин на живот и журите партита на Гетсби са само опит да впечатли Дейзи. Сега Гетсби иска Ник да организира среща между него и Дейзи, но се страхува, че Дейзи ще откаже да го види, ако знае, че той все още я обича.

Ник кани Дейзи на чай в дома си, без да й казва, че Гетсби също ще бъде там. След първоначално неловката среща, Гетсби и Дейзи възстановяват връзката си. Любовта им пламва отново, те започват афера. След кратко време Том става все по-подозрителен към връзката на жена си с Гетсби.

На обяд в къщата на семейство Бюканън Гетсби се взира в Дейзи с такава неприкрита страст, че Том разбира, че Гетсби е влюбен в нея. Въпреки че самият Том е замесен в извънбрачна връзка, той е дълбоко възмутен от мисълта, че жена му може да му изневери. Той принуждава групата да отиде в Ню Йорк, където се конфронтира с Гетсби в апартамент в хотел Плаза. Том твърди, че той и Дейзи имат история, която Гетсби никога не би могъл да разбере. Той разкрива, че Гетсби е престъпник - богатството му идва от контрабанда на алкохол и други незаконни дейности. Дейзи осъзнава, че е вярна на Том, но той презрително я изпраща обратно в Ийст Ег с Гетсби, опитвайки се да докаже, че Гетсби не може да го нарани.

Когато Ник, Джордан и Том карат през Долината на пепелта откриват, че колата на Гетсби е блъснала и убила Миртъл, любовницата на Том. Те се втурват обратно към Лонг Айлънд, където Ник научава от Гетсби, че Дейзи е шофирала колата, когато е ударила Миртъл, но че той възнамерява да поеме вината.

На следващия ден Том казва на съпруга на Миртъл, Джордж, че Гетсби е бил шофьорът на колата. Джордж, който бързо стига до заключението, че шофьорът на колата, убила Миртъл, трябва да е бил нейният любовник, намира Гетсби в басейна в имението му и го застрелва. След това се прострелва смъртоносно.

Ник организира малко погребение за Гетсби, прекратява връзката си с Джордан и се връща в Средния Запад, за да избяга от отвращението, което изпитва към хората около Гетсби и към празнотата и моралния разпад на живота сред богатите на Източното крайбрежие. Ник разсъждава, че точно както мечтата на Гетсби за Дейзи е била покварена от пари и нечестност, американската мечта за щастие и индивидуализъм се разпада в преследването на богатство. Въпреки че силата на Гетсби да превръща мечтите си в реалност е това, което го прави „велик“, Ник осъзнава, че ерата на мечтите – както мечтата на Гетсби, така и американската мечта – е приключила.

Виж всичко

Музика

Филип Глас
Композитор

Филип Глас

Ленард Бърнстейн
Композитор

Ленард Бърнстейн

Джордж Гершуин
Композитор

Джордж Гершуин

Бени Гудман
Композитор

Бени Гудман

Самюъл Барбър
Композитор

Самюъл Барбър

Глен Милър
Композитор

Глен Милър

Постановъчен екип

Лео Муич
Режисьор и хореограф

Лео Муич

Стефано Катунар
Сценограф

Стефано Катунар

Мануела Паладин Шабанович
Художник костюми

Мануела Паладин Шабанович

Александър Чавлек
Художник на осветлението

Александър Чавлек

Свебор Згурич
Озвучаване

Свебор Згурич

Балинт Раушер
Драматург

Балинт Раушер