Катя Петровска

Катя Петровска

Биография

1950 - 19.06 родена в София 

1969 - Завършва с отличен Държавното хореографско училище в София

1970 - Работи в Старозагорската народна опера

1971 - Балерина в балет „Арабеск” и е художествен ръководител на балетния състав при Двореца на пионерите . 

1975 - 80 - Следва редовно ГИТИЗ -Москва и се дипломира отлично в специалност „балегмайстор - репитигор”

1980 - До настоящия момент работи като балетмайстор - репититор в Софийската национална опера и балет. Изявява се като хореограф и постановчик на едноактни балети, танци в опери и концертни номера.

1984 - 
До настоящия момент е преподавател по класически танци в Националното училище за танцово изкуство. Всички нейни ученици се реализират и работят като балерини, солисти и примабалерини в България и чужбина. Печелят награди на наши и международни конкурси: 1992 - I, II, III награда на Националната среща за млади балетни изпълнители „Анастас Петров” и награда за най-добър балетен педагог.

1994 - Сребърен медал на Международния балетен конкурс във Варна и специална награда за педагог от „Всесоюзное театральное общество” Москва.

1983 - 
Специализация в Берлин при Том Шилинг - хореограф и директор на Комиш опера. Работила е като асистент - репетитор с изтъкнати световни хореографи  като Григарович, Брянцев, Ролан Пти, Серж Лифар, Питър Ван Дайк , Лорка Масине, Гравие и други.

2006 - Получава награда от Съюза на музикалните и танцови дейци „Сребърна лира” за цялостен принос в развитието на балетното изкуство.

Петровска работи като педагог, репетитор и хореограф в Черна гоа, Италия и Белгия.

Виж всичко