ДАМА ПИКА

Опера от Пьотър Илич Чайковски

3:40 с два антракта
ДАМА ПИКА

Преглед

Д А М А   П И К А
Музикална драма в три действия (седем картини)
по едноименната повест на Александър Сергеевич Пушкин, 1833
Пьотър Ильич ЧАЙКОВСКИЙ - композитор
Действието се развива в Петербург в края на XVIII в.

................................................

На 18 ноември от 19ч. Софийската опера и балет представя първата премиера за сезон 2022/23 – операта „Дама пика“ от Пьотър Илич Чайковски. Диригент на постановката е Андрей Галанов, режисьор – Вера Петрова. Творческият състав представлява единение на певци от България, Украйна, Русия и Беларус.

„Дама пика“ се поставя след дълго отсъствие от софийска сцена. Чрез своя авангарден прочит Вера Петрова ще се опита да убеди зрителите, че най-важното нещо в живота ни е безусловната любов. Целият постановъчен екип кани публиката на едно фантастично съновидение в черно-бели и златни цветове. Преживяването ще накара всеки един зрител да се обърне към себе си, да потъне в дълбините на богатия си вътрешен свят и след това да си тръгне пречистен.

„Дама пика“ от Пьотър Чайковски – една фантастична приказка за историята на един човек и на всеки един от нас.

.............................................

Вера Петрова - режисьорски бележки

Синопсис

Младият офицер Герман е мрачен и мълчалив – влюбен е в непозната, която е знатна и богата и не може да му принадлежи. Оказва се, че Лиза – така се казва девойката, която е внучка на Графинята – е сгодена за княз Елецки. А граф Томски разказва историята на Графинята, наричана като млада в Париж „Московската Венера“, която след загуба в игрален дом, узнава от влюбения в нея магьосник граф Сен Жермен тайната на трите карти, които винаги печелят. Тогава Графинята заложила на тези три карти и си върнала загубите. Приятелите на Герман Сурин и Чекалински предлагат на Герман да узнаят тайната на трите карти и да забогатее, но той изцяло е обзет от мисълта за Лиза и се кълне, че ще спечели любовта ѝ.

Лиза не е щастлива от предстоящата сватба с граф Елецки – тя е влюбена в неочаквано появилия се тайнствен офицер Герман и в същото време изпитва необясним страх. Неочаквано той влиза в стаята и през балкона и признава страстната си любов. Срещата внезапно е прекъсната от Графинята, но Герман е щастлив от споделената любов на Лиза.

На бал у висш сановник, Герман получава бележка от Лиза за среща. Сурин и Чекалински отново му напомнят за тайнствената история с трите карти. След представлението на прелестния пасторал „Искреността на овчарката“ Лиза дава на Герман ключовете от стаята на Графинята, през която се влиза в нейната. Съзнанието на Герман е вече провокирано от историята за трите карти и мисълта за богатство, което би му помогнало да се ожени за Лиза, не му дава мира.

Герман влиза в стаята на Графинята, която след бала се унася в спомени за младостта си. Неочаквано появилият се Герман настоява тя да му открие тайната на трите карти, но Графинята не скланя. Разярен, Герман я заплашва с пистолет и Графинята умира от страх. Тайната не е разкрита. Лиза пише писмо на Герман и го уверява, че му вярва и не допуска той да е убил Графинята. Моли го да се видят в полунощ край Нева. Герман е обзет от панически ужас – в замъгленото му съзнание изниква призракът на Графинята, която му казва заветните карти: „тройка, седмица и туз“.

Отчаяната Лиза очаква Герман на срещата и той идва, държейки се като налудничав – говори любовни думи, разказва за смъртта на Графинята, мечтае за богатство… От несвързаните му думи Лиза се убеждава, че той е убиецът и когато Герман избягва с вик „В игралния дом!“, Лиза отчаяна се хвърля в реката.

В игралния дом има много хора. Тук е и сломеният годеник на Лиза княз Елецки, който търси случай да отмъсти на Герман за смъртта ѝ. Влезлият Герман се отправя направо към игралната маса и залага на два пъти големи суми, спечелвайки ги с тайнствените карти. Залага отново огромна сума, но никой не приема предизвикателството му, освен княз Елецки. Герман обявява третата карта на Графинята, но в ръката му вместо туз се оказва Дама пика. В изстъплението си Герман вижда в нея Графинята, която зловещо му се присмива. В безумното си отчаяние, той се самоубива. В последния миг в съзнанието му изниква светлият образ на Лиза и той умира с името ѝ на уста.

Виж всичко

Авторски състав:

Александър Пушкин
по едноименната повест на

Александър Пушкин

23.03.2023 / 19:00

Атанас Младенов
Княз Елецки

Атанас Младенов

Николай Павлов
Чекалински

Николай Павлов

Росен Ненчев
Чаплицки

Росен Ненчев

Слави Манов
Разпоредител

Слави Манов

Цвета Сарамбелиева
Гувернантка

Цвета Сарамбелиева

Интермедия

Айла Добрева
Прилепа

Айла Добрева

Постановъчен екип:

Андрей Галанов
Диригент - постановчик

Андрей Галанов

Жорж Димитров
Диригент

Жорж Димитров

Вера Петрова
Режисьор

Вера Петрова

Инженерно решение на декора

инж. Пламен Зафиров

Нела Стоянова
Сценограф

Нела Стоянова

Емил Динков
Художествено осветление

Емил Динков

Александра Тихомирова
Пластика и пантомима

Александра Тихомирова

Виолета Димитрова
Диригент на Хора

Виолета Димитрова

Мария Евстатиева
Концертмайстор

Мария Евстатиева

Агнес Данкова
Корепетитор

Агнес Данкова

Йоланта Смолянова
Корепетитор

Йоланта Смолянова

Милен Станев
Корепетитор

Милен Станев

Светлана Ананиевска
Корепетитор

Светлана Ананиевска

Стефка Георгиева
Асистент и помощник-режисьор

Стефка Георгиева

Теодор Георгиев
Асистент и помощник-режисьор

Теодор Георгиев

Ванеса Цветкова
Помощник-режисьор

Ванеса Цветкова

Юлия Кръстева
Субтитри

Юлия Кръстева

Ния Недкова
Субтитри

Ния Недкова

Свързани новини