Андрей Галанов

Диригент

Андрей Галанов

Биография

Андрей Галанов е известен диригент с международно признание за работата му с водещи оркестри в родната му Беларус, Русия и по света.

Започва кариерата си като диригент в Беларуската национална опера през 1993 г., като по-късно става неин главен диригент. Усъвършенства диригентските си умения и разширява оперния и оперетния си репертоар, работейки в Ростовския държавен музикален театър в Русия от 1999 до 2003. Към днешна дата оперният му репертоар се състои от всички основни опери от много руски композитори, Ж. Бизе, Дж. Пучини, В. Моцарт и други.

Получава докторска степен по симфонично и оперно дирижиране от Беларуската национална музикална академия през 1995 г. под ръководството на проф. A. Енгелбрехт.

Той е активен гост диригент с множество гастролиращи оркестри от Европа и Азия. Дирижирал е Камерният оркестър на Прованс във Франция, Оркестъра на Театър „Маручино“ в Италия и Новия Токийски филхармоничен оркестър на Япония сред много други. Дирижирането му се приема радушно от публиката в Белгия, Англия, Германия, Ирландия, Испания, Италия, Норвегия, Швейцария и Япония. През последните десет години Галанов е канен да дирижира на многобройни фестивали във Франция – „Савойски музикални празници”, „Гил Дюранс” и на престижния „Фестивал дю шато” в Шамбери, както и на „Гранди диретори ал Маручино” в Италия.

Маестро Галанов е чест гост-диригент с Беларуския национален симфоничен оркестър, с който гастролира в Европа, изпълнявайки оркестрови произведения от стандартния симфоничен и кантатно-ораториален репертоар. Ръководи оркестри в многобройни специални изпълнения на нови произведения от съвременни композитори от родната му Беларус и чужбина. Дирижира световната премиера на „Реквием за Чернобил” от Бруно Летор, който записва за звукозаписната компания „Harmonia Mundi“. Участва в множество записи и за Френското национално радио и Cube Music.

Връхните точки в неговия календар за сезона 2014/2015 включват две нови оперни постановки, „Кармен“ от Жорж Бизе и „Дама пика“ на руския композитор Пьотр Чайковски в Националния академичен театър „Болшой опера и балет“ на Република Беларус, а също и оркестрово дирижиране на Петата симфония на Чайковски в Порто Алегре, Бразилия.

Освен работата си като диригент, Галанов преподава дирижиране в Беларуската национална музикална академия и в Държавната консерватория „Рахманинов“ в Ростов, Русия.

Андрей Галанов е номиниран за „Лице на 2000 година” в категорията „Кой кой е в изпълнителските изкуства“ на гр. Ростов, Русия. Получава Наградата за културен напредък от Република Беларус през 2007 г. като признание за неговия талант. Награден е с Медал „Франциск Скорина“ през 2015 г.

Виж всичко