Диана Ламар

Диана Ламар

Биография

Носителката на наградата Maria Callas Tribute Prize NY 2019 и Първа награда на международния конкурс за оперни певци в Италия „Città di Alcamo" 2018 Диана Гуглина е родена в София, в семейство на музиканти.

Израства в Египет, учи цигулка, балет и пиано в оперния театър в Кайро, където работят родителите ѝ. Продължава образованието си в Швейцария и на 21 годишна възраст завършва две магистратури (оперна интерпретация и педагогика) в Консерваторията на Женева. Впоследствие е поканена в Музикалната академия „Кралица Елизабет“ в Белгия, където усъвършенства уменията си. Междувременно овладява 7 езика. 

На оперните сцени във Франция, Англия, Белгия и Швейцария, Диана Гуглина се е изявявала в оперни заглавия като „Кармен“ от Бизе, „Хензел и „Гретел“ от Хумпердинк,  "Царицата на чардаша" от Калман, "Наис" от Рамо и редица други.  Работила е с диригенти като Кристоф Русе (Christophe Rousset), Даниел Кавка (Daniel Kawka), Кристофер Уорън-Грин (Christopher Warren-Green), Басем Акики (Bassem Akiki) и е пяла в зали като Auditorium Stravinski в Монтрьо, Флаже и Бозар в Брюксел, участва на фестивали като Бритън - Pears Centenary Aldeburgh и в Ealing Music & Film Festival в Лондон, „Нощ на музеите“ в театър „Ла Моне“ в Брюксел.

Освен роли те в творби от Щраус, Вагнер, Пучини и Верди, в репертоара й силно е застъпен и песенния жанр. Специално за нея са написани произведения от съвременни композитори и като тя изпълнява световните им премиери. 

Дебютът на Диана Гуглина в Софийската опера ще бъде в „Електра” от Рихард Щраус през ноември 2020. 

Виж всичко