Гергана Русекова

Гергана Русекова

Биография

Гергана Русекова е родена в китния български град Пазарджик. Завършва оперно пеене в ДМА „Панчо Владигеров“, София.

Неин вокален педагог е доц. Констанца Вачкова.

Усъвършенства се е в майсторските класове на Джефри Гол, Валерий Рифкин, Мартина Аройо, Лучана д‘Интино, Стефка Евстатиева, Фиоренца Косото.

През 2006 г. Гергана Русекова е лауреат на конкурса „Христо Бръмбаров“ и е специализант в Университет Дюкейн, Питсбърг, САЩ.

През 2009 г. става носителка на няколко награди от престижни български конкурси и получава трета награда на Международния Конкурс за млади оперни певци „Риторна Винчитор“ – Ерколано, Италия.

През сезон 2011/12 г. взема участие в премиерните постановки на Софийската опера и балет – „Селска чест” в ролята на Сантуца и „Тоска“ в ролята на Тоска, през 2012 г. участва в турнето на Софийската опера в Япония с постановката на „Селска чест“ на Маскани, а през 2013 г. – в постановката на Уго де Ана „Аида“ в ролята на Амнерис.

От 2015 до 2017 г. е член на Старозагорската държавна опера, където се изявява в основния мецосопранов репертоар.

От 2017 г. Гергана Русекова е солист на Софийската национална опера и балет, където допълва репертоара си с ролите на Кундри („Парсифал“ от Вагнер) и Жоржета („Мантията“ от Пучини).

Този сезон Гергана Русекова изпълни с небивал успех титулната роля на Кармен в едноименната опера от Бизе.

В репертоара й са включени: Сантуца – „Селска чест“ (Маскани), Далила – „Самсон и Далила“ от Сен-Санс, Еболи – „Дон Карлос“, Амнерис – „Аида“, Азучена – „Трубадур“, Улрика – „Бал с маски“ и „Реквием“ от Верди, както и в Моцартовия реквием. А също и Салуд – „Кратък живот” на Де Фая, „Стабат Матер“ от Перголези, „Малка тържествена меса“ на Росини и Девета симфония на Бетовен.

Виж всичко