Росен Ненчев

Росен Ненчев

Биография

Росен Ненчев е един от любимите ученици на Хосе Карерас избран е да участва в майсторските му класове през 2017, 2018 и 2019 г. в консерватория „Джоакино Росини в град Пезаро.

Същата година бива поканен от Маестро Карерас да му партнира на концертите в София зала "Арена Армеец“ (12 000 зрители) и Атина „О.А.К.А“ Арена (20 000 зрители). Ненчев се дипломира специалност класическо пеене в Национална музикална академия „Панчо Владигеров“ през 2008.

От 2009 до 2011 прави следдипломна квалификация в академия „Гаетано Марциали“ в Милано при Маестро Виторио Теранова.

Печели стипендия от Министерството на културата за обучение в българския културен институт „Борис Христов“  в Рим през 2016.

Росен Ненчев завършва майсторски класове при Евгения Дундекова, Джузепе Сабатини, Анна Ванди и Калуди Калудов.

Учи класическо пеене с Франко Федеричи, Георги Делиганев и Венцислав Анастасов.

Днес негов педагог и ментор е световно известното българско сопрано Красимира Стоянова.

Дебютът на оперната сцена Росен Ненчев прави  през 2011 на летния оперен фестивал в Бергамо на площад „Пиаца Векиа“ в ролята на Гастон от „Травиата“.

От 2011 до 2013 е артист на „Театро Сан Бабила“ в Милано, още познат като „La Piccola Scala“, където участва в постановките „Набуко“ - Исмаел, „Лучия ди Ламермур“ - Артуро, „Мадам Бътърфлай“ - Горо.

През 2013 дебютира в „Травиата“ като Алфред Жермон в „Театро Гавацени“ Бергамо.

Ненчев дебютира в Софийска опера и балет през 2016 в ролята на Ленски - „Евгени Онегин“, за която се подготвя със световно известния специалист за руска музика Лариса Гергиева.

Той участва и като Исмаел („Набуко“) в юбилейните спектакли - „125 години Софийска опера и балет“ на площад „Александър Невски“ и на летния фестивал „Опера на върховете“ - гр. Белоградчик.

През 2018 Росен Ненчев е назначен за солист на „Софийска опера и балет“.

Участва в „Травиата“ в ролята на Алфред Жермон и в гастролът на Националният ни театър на сцената на Болшой опера с постановката „Янините девет братя“ 2019г.

Дебютира в жанра мюзикъл в ролята на Мариус „Клетниците“ и 2023.г и "Мама Миа“ като Сам Кармайкъл.

От 2020 участва в международния проект „Опера Даморе“, където си партнира отново с Хосе Карерас, Мария Гулегина, Марко Берти и др. с концерти в София Арена Армеец, Кувейт, Антверпен, Гент, Ротердам, Лиеж и Брюксел.

През 2016 е сред десетте финалисти на оперния конкурс „Магда Оливеро“ - Милано.

Росен Ненчев е завършил Софийска Математическа Гимназия, Университет за Национално и Световно Стопанство  специалност “Финанси“ и има MBA от City University of Seattel специалност „Финанси“.

Виж всичко