ЛАКМЕ

Опера от Лео Делиб

Времетраене 3:15 Антракти 2
Изпълнява се на френски с български и английски субтитри
ЛАКМЕ

Преглед

В един екзотичен сюжет жрицата на храма на Брама Лакме се влюбва в младия английски офицер Джералд и умира, когато той я напуска…

Арии с пленителна мелодичност, танци и богата жанрова живописност има в тази творба на Лео Делиб, което я прави особено желана в репертоара на големите оперни театри и любопитна за публиката.

Синопсис

Кратко съдържание:

Първо действие
Над Индия тегне английският колониален гнет. Индусите отправят молбите си към Брама и чедата му – боговете Дурга, Шива и Ганеша, с надежда за освобождение. В борбата си те са напътствани от Върховния жрец Нилаканта. Той е посветил на боговете и своята дъщеря Лакме – жрица в тайния храм, скрит дълбоко в гъстата гора. След службата Нилаканта тръгва към града, за да подготви предстоящия религиозен празник. Той поверява дъщеря си на слугата Аджи и приятелката й Малика. Двете девойки, опиянени от красотата на ухаещата природа, отиват на разходка в гората. През това време в храма нахлува шумната компания на дъщерята на губернатора Елен, приятелката й Роуз, гувернантката мисис Бентсън и офицерите Джералд – годеник на Елен, и приятелят му Фредерик. Те с интерес оглеждат тайното убежище на индусите и изслушват разказа на Фредерик за Лакме - дъщерята на жреца, която той укрива тук в това райско кътче. Младият офицер предупреждава приятелите си да не оскверняват храма. Но Джералд се осмелява да остане, за да скицира бижутата на Лакме, оставени пред олтара. Във въображението си той вижда образа на девойката и моли „видението със златни криле” да не смущава духа му… Лакме и Малика се връщат от гората. Въпреки неспокойството, обладало днес душата й, Лакме се чувства щастлива. Когато тя отпраща Аджи и Малика да посрещнат баща й, Джералд излиза от укритието си и с горещи думи признава своите чувства. Въпреки забраната, в сърцето на момичето пламва любов към красивия офицер. Скрит наблизо, Аджи е успял да види двамата влюбени и да съобщи на индусите. Нилаканта идва, воден от слугата. Жрецът се заклева, че кърваво отмъщение очаква Джералд, който е дръзнал да оскверни вярата им.

Второ действие
На градския пазар са се събрали много хора – граждани, търговци, крадци, просяци, моряци, танцьори и танцьорки. Тук е с компанията си и Джералд. Сред тълпата са Лакме и преоблеченият като отшелник Нилаканта. Девойката се опитва да отклони баща си от намерението му да отмъсти на англичанина – „Нима Брама ще ни укори, ако забравим обидата?” Обидата, нанесена от друговерец не може да остане ненаказана! Нилаканта нарежда на дъщеря си да запее, за да примами Джералд. И наистина, познал своята любима, той пренебрегва предупреждението на приятеля си Фредерик и зовът на войнишката тръба за сбор – „Остави ме да я погледам още малко!”. Нилаканта разкрива своя план пред заговорниците – „Ръката ми благословена, ще изпълни задачата свещена!”. Той поверява дъщеря си на Аджи, който разбрал голямата болка и тъга на Лакме, я уверява в предаността си към нея - „Ако имаш приятел, когото да спасиш, разпореди!” В кратката си среща с Джералд, Лакме го убеждава да приеме нейната вяра и да я последва в гората, където, скрити от човешки поглед, ще живеят щастливо… „Искаш да се крия, но не знаеш, че тук ме задържа дългът и честта… Живота ми по-добре пожелай” – отговаря Джералд. Приближава религиозното шествие. Двамата влюбени се разделят. Джералд е под впечатление от срещата си с Лакме и признава на Фредерик, че дъщерята на жреца е само едно видение за него, но се бои, че образът на девойката е жив в сърцето му. В това време заговорниците пристъпват към изпълнението на плана си – Джералд е ранен. Но Лакме и верният й прислужник Аджи го спасяват. „Господи, закриляй любовта ни!” - отправя Лакме молбата си към Бога.

Трето действие
В колиба, скрита в гъстия лес, Лакме се грижи за ранения Джералд. Отдалеко се чува песента на влюбените. Те отиват към свещения извор, който дарява вечна любов. Лакме убеждава Джералд и те да пият от водата. Това ще ги свърже завинаги, а над живота им ще бдят богини добри. Лакме тръгва към извора. При Джералд идва Фредерик, стигнал до колибата, воден от капките кръв по сините метличини в гората. Той припомня на приятеля си за войнишкия дълг – полкът им скоро ще встъпи в бой с бунтуващите се индуси. Джералд се съгласява да тръгне и успокоен от решението на приятеля си, Фредерик го оставя да се срещне с Лакме, която се връща от извора. Девойката усеща промяната в Джералд - „Сърцето му се обърна…Всичко свърши!” Разбирайки, че губи любимия си, тя поглъща отрова и с последни сили иска Джералд да отпие от изворната вода в потвърждение на думите му, че се отказва от всичко и ще бъде само неин завинаги. Младежът приема от ръцете на умиращата Лакме чашата с чудотворната вода. Идва Нилаканта. Той се отказва от намеренията си да убие Джералд, защото разбира от Лакме, че водата от извора ги е свързала вече в свещен съюз. Лакме умира, а Нилаканта успокоява болката от загубата на любимата си дъщеря с вярата, че напускайки поробената им страна, тя ще отнесе на Небето техните молитви..

Виж всичко

Музика

Лео Делиб
Композитор

Лео Делиб

16.04.2022 / 19:00

Петър Найденов
Нилаканта

Петър Найденов

Виолета Радомирска
за първи път в ролята на Малика

Виолета Радомирска

Росен Ненчев
за първи път в ролята на Аджи

Росен Ненчев

Рейналдо Дроз
Джералд

Рейналдо Дроз

Румяна Петрова
Мисис Бентсън

Румяна Петрова

Слави Манов
Китайски търговец

Слави Манов

Михаел Йорданов
Гадател (Домбен)

Михаел Йорданов

Постановъчен екип:

Франческо Роза
Диригент

Франческо Роза

Миодраг Табачки
Сценограф

Миодраг Табачки

Юлия Кръстева
Асистент-режисьор

Юлия Кръстева

Ангелина Атладжич
Художник костюми

Ангелина Атладжич

Мая Шопова
Хореограф

Мая Шопова

Художествено осветление

Сашо Бекафиго

Виолета Димитрова
Диригент на Хора

Виолета Димитрова

Мария Евстатиева
Концертмайстор

Мария Евстатиева

Стефка Георгиева
Помощник-режисьор

Стефка Георгиева

Теодор Георгиев
Помощник-режисьор

Теодор Георгиев

Снежина Русинова-Здравкова
Езикова подготовка, превод и субтитри

Снежина Русинова-Здравкова

Свързани новини