Петър Найденов

Петър Найденов
  • Предстоящи представления
    • ЛАКМЕ Опера от Лео Делиб
    • МЕДЕЯ Опера от Луиджи Керубини

Биография

Петър Найденов започва музикалното си обучение на 5-годишна възраст, като свири на цигулка. След това учи пеене в Националната музикална академия в София и се усъвършенства под ръководството на известните артисти Гена Димитрова, Никола Гюзелев и Роберто Скандюци.

Българският бас дебютира като Дон Жуан в Софийската национална опера, а след това като Фигаро в „Сватбата на Фигаро“ и Зарастро във „Вълшебната флейта“ в Мариборския театър.

От 2006 г. до 2012 г. гостуванията му го отвеждат в театъра на Санкт Гален за ролите на Гомес да Силва в „Ернани“ и Командорът  в „Дон Жуан“, в операта в Кайро за Рамфис в „Аида“, в Гранд театър в Тур с Фиеско от „Симон Боканегра“, в Националната опера в Хелзинки за Дон Базилио в „Сивилският бръснар“, в операта на Линц за Гремин в „Евгений Онегин“ и Дон Базилио, в Националната опера в Букурещ като Зарастро във „Вълшебната флейта“, в Софийската национална опера като Закария в „Набуко“, Нилаканта в „Лакме“, Дон Базилио, Княз Галицки в „Княз Игор“ и др.

През 2009 г. Петър Найденов е финалист на конкурса „Опералия“ на Пласидо Доминго.

От 2012 до 2015 г. Петър Найденов е член на Фолксопер Виена с роли като Ферандо в „Трубадур“, Тимур в „Турандот“, Колин в „Бохеми“, Хаген във „Вагнеров пръстен в една вечер“, Спарафучиле в „Риголето“ и др.

През сезони 2016/2017/2018 басът дебютира като Граф фон Валтер в новата постановка на „Луиза Милер“ в Операта в Грац и има големи успехи и като Гремин в Опера Малмьо, Рамфис в Опера Кайро, Базилио в новата постановка на „Севилският бръснар“ на Международния фестивал в Берген и Театър „Аврора“ в Малта.

Дебютира и в Израелската опера в Тел Авив като Мефистофел във „Фауст“ на Гуно под диригентството на Дан Етингер и режисурата на Стефано Пода, както и в театър „Верди“ в Триест като Зарастро във „Вълшебната флейта“.

През 2018/19 г. има концертни изяви в Бергенската опера, Норвегия, в Меса в ми бемол на Шуберт и Реквием Моцарт. През април 2019 г. пее Реквием на Верди от откриващото събитие на Пловдив – културна столица на Европа 2019 в Пловдивската опера. През април 2019 г. участва в Софийската национална опера в титулната роля на „Дон Жуан“ от Моцарт (диригент: Ерих Вехтер, режисьор: Уго де Ана). Артистът е често канен гост на родната сцена в София като Закария в „Набуко“, Филип II в „Дон Карлос“, Галицки в „Княз Игор“ и Нилаканта в „Лакме“.

През сезон 2019/2020 Петър Найденов пее Рамфис в „Аида“ на Оперния фестивал в Луксор пред храма на Хатшепсут в Египет (диригент: Оксана Линив), Гремин в Националения дворец на културата в София заедно с Красимира Стоянова (диригент: Павел Балев), Тимур в „Турандот“ в Бергенската опера и се завръща в Софийската опера като Дон Жуан.

През 2022 и 2023 г. Петър Найденов е поканен в тетъар „Комунале“ в Болоня в „Йоланта“, в театър „Лирико“ в Калгари в „Манон Леско“ и „Андре Шение“, в Ландестеатър в Линц като Рамфис в „Аида“ и като Падре Гуардиано в „Силата на съдбата“, в Бергенската опера като Ферандо в „Трубадур“, в Софийската национална опера като Нилаканта в „Лакме“ и др.

През ноември 2023 г. е в ролята на Атила в Албанската национална опера в Тирана (диригент Якопо Сипари).

През февруари 2024 г. ще бъде крал Креон в новата постановка на „Медея“ от Л. Керубини в Софийската национална опера, а през април 2024 г. – Колин в „Бохеми“ в Бергенската опера, Норвегия.

Виж всичко