Елена Стоянова

Елена Стоянова

Биография

Родена в Асеновград, Елена Стоянова завършва Средното музикално училище в Пловдив, след което Музикалната академия в София, в класа на доц. Лиляна Жабленска.

Участва в Лятна певческа академия във Ваймар, а в рамките на Лятната академия в Сиена, е активен участник в курса по оперно пеене на проф. Фаварето. Специализира в Студиото за млади оперни певци към миланската Ла Скала при прочутата Джулиета Симионато и Лучано Силвестри.

Репертоарът й обхваща над 40 оперни роли от творби на Хендел, Перголези, Моцарт, Доницети, Росини, Верди, Бизе, Глинка, Мусоргски, Чайковски, Бородин, Римски-Корсаков, Бритън, Прокофиев, както и Реквиемите на Моцарт и Верди, „Стабат матер” на Росини, „Кармина Бурана” и „Катули Кармина” на Орф и песни на Росини, Белини, Доницети и Рахманинов. Дискографията й включва многобройни записи на арии, песни и оперни спектакли за БНР, както и рецитали и спектакли, заснети от БНТ. Сред най-забележителните й изяви на запис са „Златното петле” от Римски-Корсаков с диригент Димитър Манолов, „Иван Сусанин” от Глинка с диригент Иван Маринов, „Княз Игор” от Бородин и „Дама пика” от Чайковски под палката на Емил Чакъров и „Катули Кармина” на Орф, дирижирана от Михаил Милков.

Дебютът й на сцената на Софийската опера е още като студентка. Маестро Асен Найденов я гледа в постановка на Учебния оперен театър и веднага я ангажира в Софийската опера за ролята на Царицата на нощта от „Вълшебната флейта” на Моцарт. На софийска сцена Стоянова пее и Джилда от „Риголето” и Розина „Севилският бръснар”. Френски импресарио я избира за партията на Шамаханската царица в изключително пищната и зрелищна постановка на „Златното петле” от Римски-Корсаков в парижкия Театър „Шатле”, осъществена от японски режисьор с елементи на традиционен театър кабуки. След триумфалния успех на спектаклите в „Шатле” постановката е показана и в оперния театър в Нанси. В Софийската опера диригентът Димитър Манолов и режисьорът Вили Цанков поставят „Златното петле” на Римски-Корсаков и Елена Стоянова отново е във фокуса на вниманието, възторжено аплодирана от публика и критика, не само у нас, но и в Германия.

Стоянова е участвала в турнета в Белгия, Холандия, Германия, Испания, САЩ и в спектакли в Прага, Кайро, Лимож, Амстердам, Ротердам, Лисабон, Тимишоара, правила е оперни рецитали в Италия, Германия, Гърция и в Малта.

От 2008 се занимава с педагогическа дейност. От 1993 гостува и прави рецитали в Германия, където живее със семейството си. Участва в множество детски спектакли на Софийската опера.

Носител е на Първа награда на Националния конкурс за млади музиканти „Светослав Обретенов” и на диплома от Международния конкурс „Мария Калас” в Атина.

През 2009 г. получава наградата на Classic FM Радио „Златното перо” за музикант на годината.

Рецензии от чуждестранната преса

Репертоар

Виж всичко