Айла Добрева

Айла Добрева
  • Предстоящи представления

Биография

Айла Добрева е родена на 17 декември 1990г. в град Москва.

През 2005г. завършва музикално училище „Скрябин“ със специалност пиано, след което продължава образованието си в музикалните училища „Скрябин“ и „Бетховен“ по специалност Класическо пеене.

През 2017г. придобива бакалавърска степен по специалност „Артист на музикалния театър“ в класа на В. Мирзоев, във вокалния факултет на Руския институт за театрално изкуство ГИТИС.

Работи и участва в майсторски класове на вокалните педагози и диригенти: Олга Миронова - доцент от РИТИ ГИТИС; Татяна Яценко –  солистка на „Арбат Опера“ и Московски Академичен Камерен Театър; Станислав Милъшев – доцент и диригент към Московската консерватория.

С голямата оперна певица Анна Томова-Синтова подготвя партиите на Наяда и Цербинета от операта „Ариадна на Наксос“ на Щраус.

Роли и участия:

През 2016 г. дебютира в ролята на Памина в операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт в театър КУБ.

През 2017 г. дебютира в ролята на Церлина в операта „Дон Жуан“ на Моцарт в театър РИТИ ГИТИС.

През 2018 г. участва и получава диплома на Първия открит фестивал посветен на Аида Исакова в дома на Рахманинов, в Москва.

През юли 2019 г. дебютира в Софийската опера и балет в ролята на Съблазнителка в операта „Парсифал“ на Вагнер. После изпълнява ролята на Воглинда от операта „Рейнско злато“ на Вагнер. Същата година става лауреат I-ва степен в конкурса за руски романси „Балканска романсиада“.

През 2021 г. изпълнява ролята на Прислужница в операта на Р. Щраус „Електра“.

През април 2022г. дебютира в ролята на Наяда от операта „Ариадна на Наксос“ на Щраус в Софийска опера и балет. През ноември 2022 г. изпълнява ролите на Маша и Прилепа в операта на Чайковски „Дама пика“.

През февруари 2023г. дебютира в ролята на Клоринда в операта “Пепеляшка“ в Софиска опера и балет.

Виж всичко