ШРЕК

Мюзикъл за младата публика по анимационния филм на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг - Цирк Балкански

Времетраене 1:40 Антракти 1
Изпълнява се на български език
ШРЕК

Преглед

ШРЕК МЮЗИКЪЛЪТ
Мюзикъл за младата публика по анимационния филм на DreamWorks и книгата на Уилям Стайг
Либрето и стихове ДЕЙВИД ЛИНДЗИ-АБЕР
Музика ДЖАНИН ТЕЗОРИ

Цирк Балкански

Билети можете да закупите от Билетната каса на Софийската опера, на касите на Цирк Балкански и онлайн на:

👉🏻 Вземете билети тук:  23.05.2022 / 19:00

👉🏻 Вземете билети тук: 24.05.2022 / 11:00

👉🏻 Вземете билети тук: 24.05.2022 / 17:00

При желание за резервация на билети reservations@operasofia.bg и тел. 02/8006266, 0879 407 643.

Цени на билетите: 25,00 лв., 30,00 лв. и 35,00 лв. и детски билети по 15,00 лв.

 
скица Опера в цирка 
 

Оригиналната постановка на Бродуей е продуцирана от DreamWorks Theatricals и Neal Street Productions

Оригиналната постановка е режисирана от ДЖЕЙСЪН МУР и РОБ АШФОРД
РЕЖИСЬОР УЕСТ ХАЙЛЪР
ДИРИГЕНТ ИГОР БОГДАНОВ
МУЗКАЛНА ПОДГОТОВКА СВЕТОСЛАВ ЛАЗАРОВ
СЦЕНОГРАФИЯ ЧАРЛЗ МЪРДОК ЛУКАС
КОСТЮМИ УИТНИ ЛОКЪР
ОСВЕТЛЕНИЕ ЗАК БЛЕЙН
ТОНРЕЖИСЬОР ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВ
ВТОРИ ТОНРЕЖИСЬОР ВЕРОНИКА ТАБАКОВА
ХОРЕОГРАФ РИОЛИНА ТОПАЛОВА
ПРЕВОД ЛОРА ДИМИТРОВА, МИРОСЛАВ ДИМОВ, БОРИС ПАНКИН
АСИСТЕНТ-РЕЖИСЬОР ВАНЕСА ЦВЕТКОВА
КОНЦЕРТМАЙСТОР ЛЮДМИЛ НЕНЧЕВ
ПОМОЩНИК-РЕЖИСЬОРИ ТЕОДОР ГЕОРГИЕВ, РУМЯНА ДИМИТРОВА

Действащи лица и изпълнители
Шрек – Атанас Йонков, Константин Икономов
Фиона –  Весела Делчева, Кръстина Кокорска
Магарето – Цветелин Павлов
Лорд Фаркуад – Камен Асенов
Ламята – Весела Янева
Приказни герои:
Захарната фея, Антилопа, Питката, Лава, Ансамбъл – Аделина Томова
Трите прасенца, Трите слепи мишки, Танцьор Дюлок, Щастлив селянин, Ансамбъл – Айла Добрева
Трите прасенца, Трите слепи мишки, Танцьор Дюлок, Синегушка (глас), Щастлив селянин, Лава, Ансамбъл – Анна Вутова-Стойчева
Малкият Шрек, Джудже – Антон-Марио Петров
Елф, Ансамбъл – Боряна Йорданова
Мама Огър, Джинджи,  Кукловод на Ламята, Зайче, Ян Бибиян, Дяволче, Котаракът в чизми, Ансамбъл  – Венцислава Асенова
Хъмпти Дъмпти, Танцьор Дюлок, Окован рицар, Ансамбъл – Георги Джанов
Татко Огър, Капитанът на стражите, Окован рицар, Ансамбъл  – Гьорги Георгиев
Тийн Фиона, Грозното патенце, Кукловод на Ламята, Златното момиче, Знак, Синегушка, Ансамбъл – Ирен Лазарова
Белият заек, Стража, Щастлив селянин, Ансамбъл – Калин Душков
Малката Фиона  – Калина Асенова
Големият лош вълк, Телоний, Лава, Ансамбъл – Кирил Иванов
Трите прасенца, Трите слепи мишки, Танцьор Дюлок, Кукловод на Ламята, Щастлив селянин, Лава, Ансамбъл – Михаела Симеонова
Пинокио, Танцьор Дюлок, Ансамбъл – Никола Попов
Стража, Щастлив селянин, Ансамбъл – Ованес Каспарян
Кралица Лилиан, Феята Орисница, Ансамбъл – Павлета Семова
Крал Харолд, Татко Мечок, Окован рицар, Стража, Ансамбъл – Пламен Гранджан
Баба Яга, Ансамбъл  – Рада Тотева
Лудият шапкар, Танцьор Дюлок, Окован рицар, Свещеник, Щастлив селянин, Ансамбъл – Радослав Владимиров
Мама Мечка, Малкото Мече, Ансамбъл – Юлиана Катинова
Питър Пан, Ансамбъл – Цветелина Коцева


Представя се по договор с Music Theatre International
(www.mtishows.eu)
и DreamWorks Theatricals

“I’m a Believer” (Neil Diamond) (c) 1966 Stonebridge Music, Foray Music
All rights administered by Sony/ATV Music Publishing LLC (SESAC), on
behalf of Stonebridge Music,
and by Foray Music (SESAC), All rights reserved. Used by permission

Имало едно време...
В далечно блато живял ужасяващият огър на име Шрек, чието спокойствие, внезапно е разбито от нахлуването на досадни приказни герои. Всички те са били прогонени от царството си от злия Фаркуад. Решен да опази дома им, а също и своя, Шрек сключва сделка с Фаркуад - да отиде и да намери красивата млада принцеса Фиона и да я доведе при Фаркуад, за да се оженят. Но има една дълбока и тъмна тайна...

ШРЕК В ЦИРКА 
 

Синопсис

На седмия му рожден ден двама родители – чудовища –­  прогонват сина си Шрек от дома по широкия свят да си търси късмета. Те го предупреждават, че поради външния му вид, той ще бъде отбягван от света и няма да има право да мечти и приятели. След няколко години един озлобен, пораснал Шрек живее в задоволство сам в едно блато. Все пак, самотата му е нарушена, когато в неговия дом се появява бежанска талига с приказни създания (Пинокио, Трите мечета, Трите прасенца, Големият лош вълк, Питър Пан, Грозното патенце, Феята Орисница, Захарната фея, Баба Яга, Белият заек, Хъмпти Дъмпти, Лудият шапкар и Елфът). Те обясняват, че са били прокудени от кралство Дюлок по заповед на злия Лорд Фаркуад, който ги е осъдил на каторга затова, че са неестествени създания под смъртна заплаха, ако някога се върнат. Въпреки че се колебае, Шрек решава да замине да се види с Фаркуад и да се опита да си възвърне блатото, като същевременно върне и на приказните същества техните домове.

По пътя Шрек спасява едно говорещо магаре от гардовете на Фаркуад. В замяна, че го е спасил и му е предложил приятелството си, Магарето настоява да го придружи, за да му покаже пътя към Дюлок, с което Шрек неохотно се съгласява, за да не се загуби.

Междувременно в кралство Дюлок  Фаркуад измъчва Джинджифиловото човече, за да му разкрие местонахождението на други приказни създания, които все още се крият в кралството му, за да може да арестува и тях. Притиснат Джинджи му разказва за Принцеса Фиона, за която е чувал от тръгналия кос. Тя е държана в плен в замък, заобиколен от вряща лава и пазена от огнедишаща ламя. Фаркуад решава да се ожени за нея, за да стане истински крал . Планира разиграването на лотария, за да види кой рицар би бил достатъчно достоен да тръгне на път да спаси Фиона.

Шрек и Магарето пристигат в Дюлок, където Фаркуад изказва любовта си към своето кралство, съпровождан от своите танцьори. Фаркуад е впечатлен от размера и вида на Шрек и иска от него да спаси Фиона, като в замяна ще му върне блатото и прогони всички приказни герои от него.

Седемгодишната Фиона мечтае за смел рицар, който както ѝ разказват нейните книжки с приказки, някой ден ще я спаси от кулата и ще сложи край на мистериозното ѝ проклятие с целувката на истинската любов. Когато става тийнейджърка, а после и вироглава млада жена, тя изпада в лека лудост, но никога не губи вяра в приказките.

Двамата необичайни приятели поемат на път да открият Принцеса Фиона, като Шрек става все по-раздразнителен от Магарето с течение на времето. След като прекосяват разнебитения стар мост и пристигат в замъка, Шрек тръгва сам да спасява Фиона, докато Магарето се натъква на свирепа женска ламя, която отначало иска да го изяде, но после решава да го пощади.  Когато Шрек намира Фиона,  липсата на интерес от негова страна да изиграе желаната от нея романтична сцена на спасяване я раздразва и той я повлича насила със себе си. Двамата се събират отново с Магарето и всички се опитват да избягат, гонени от ядосаната ламя. Шрек й устройва капан и те стигат на сигурно място.

След това Фиона настоява Шрек да разкрие своята самоличност и е шокирана, че нейният спасител е чудовище, а не очарователният принц от приказките. Шрек ѝ обяснява, че е изпратен от Лорд Фаркуад да я освободи и тя ще се омъжи за него. Тримата започват пътешествието си обратно към Дюлок, но Фиона става угрижена, когато слънцето започва да залязва. Настоява да си починат през нощта и да я прекара сама в една близка пещера. Магарето и Шрек остават будни и Шрек открива душата си пред Магарето как Фиона най-вероятно се е изплашила от него, както всички го мислят за голям, тъп и грозен огър, и затова е по-добре да остане сам. Фиона се превръща в чудовище като част от нейното проклятие, което се случва по залез слънце.

На следващия ден красивата Принцеса Фиона става рано, запява с една пойна птица и танцува щаслива. Шрек ѝ разваля настроението, като се опитва да ѝ намекне някои неща относно бъдещия ѝ младоженец  и се подиграва на нещастните обстоятелства от нейното детство. Двамата започват съревнование, опитвайки се да се надминат един друг с историите от тяхното детство, но в края на краищата разкриват миналото си един на друг. Двамата признават, че са били изхвърлени от родителите си. Тази връзка, както и общата им любов към отвратителни телесни звуци, подклажда приятелство.

В Дюлок Лорд Фаркуад планира сватбата си. Телоний настоява той да покани баща си. Фаркуод отказва, обяснявайки как той го е изоставил в гората като дете.

Когато новооткритото другарство между Шрек и Фиона прераства в любов, Магарето настоява с помощта на Трите слепи мишки от неговото въображение Шрек да събере смелост, опитвайки се да излезе от своята язвителна, защитна черупка, и да разкрие чувствата си пред Принцесата.

Слънцето красиво залязва и Фиона прибързва да се скрие в близката  плевня. Магарето открива в отсъствието на Шрек, че Фиона се превръща в чудовище нощем, а тя му признава, че е била прокълната като дете и затова е била затворена в кулата. Само целувката на истинската любов би могла да развали магията и тя моли Магарето да ѝ обещае никога да не разказва за това. Шрек пристига към края на разговора и разбира погрешно описанието на Фиона за самата себе си като грозно чудовище и си мисли, че тя говори за него. Наранен от предполагаемото ѝ мнение, Шрек гневно напуска.

На следващия ден, трансформирана обратно в човешкия си вид, Фиона решава да каже на Шрек за своето проклятие. Когато се опитва да му обясни, Шрек я отхвърля с дочутото от него „грозно чудовище“, карайки я на свой ред да го разбере погрешно. Тогава пристига Фаркуад да иска ръката на Фиона и казва на Шрек, че е изчистил блатото от приказните създания, и че то отново му принадлежи. Макар и да не е много впечатлена от Фаркуад, Фиона се съгласява да се омъжи за него и настоява сватбата им да се състои преди залез слънце. Докато Фаркуад и Фиона яздят обратно към Дюлок, Магарето се опитва да обясни недоразумението на Шрек, който е прекалено ядосан и разстроен, за да го слуша. Шрек отблъсква и него, заявявайки, че ще се върне в своето блато сам, обречен да бъде мразен и самотен като чудовище.

Междувременно приказните създания са на път към сметохранилище, което ще бъде техният нов дом, тъй като са били принудени да се преместят от блатото. Появява се Шрек и всички го упрекват, че не е спазил обещанието си към тях, а те са повярвали в него. Чудовището отблъсква и тях, както направи с Магарето и Фиона, страхувайки се от собствените си чувства. Ядосаният Шрек разкрива, че е чул Фиона да говори за едно отвратително създание предната нощ, а Магарето му отвръща, че не са говорили за него, а за „някого другиго“. Когато обърканият Шрек пита кой е бил това, Магарето, искайки да спази обещанието си, но все пак да бъде с Шрек, отказва да говори. Когато Шрек се извинява и подава отново ръка за приятелство, Магарето му прощава. Джинджи убеждава както Шрек, така и всички останали в това, че странни, не означава, че заслужават да бъдат мразени, и не трябва да се променят. Те добиват отново увереност и сила в себе си, заявявайки, че ще издигнат своето знаме на чудаци високо срещу мъчителите. Осъзнавайки, че ще закъснеят за сватбата, Магарето представя своя план. Всички приказни създания са станали нещо повече от приятели, те са единни като семейство. Безусловно подкрепят Шрек и любовта му, която е по-силна от всичко и трябва да победи. Потеглят към Дюлок.

Шрек възразява срещу тази сватба, преди Фаркуад да може да целуне Фиона, а тя го убеждава да позволи на Шрек да говори с нея. Шрек най-накрая намира думите, с които да изрази чувствата си към Фиона и заявява любовта си към нея. Фаркуад се присмива на признанието му. Застанала между любовта и желанието си да сложи край на проклятието, Фиона се опитва да избяга от събитието. Точно тогава приказните създания нахлуват в сватбената зала протестирайки. Те са придружени от Джуджето, което разкрива, че е бащата на Фаркуад. Той си мисли, че поканата му се е загубила по пощата и е изритал сина си, когато е бил на 28 години, когато той изобщо не е искал да излезе от мазето. Разкрива, че Фаркуад също е чудато създание. По време на сборичкването слънцето залязва и Фиона се превръща в чудовище пред очите на всички. Фаркуад, бесен и отвратен от промяната, заповядва Шрек да бъде наказан по най-лош начин, заедно с приказните създания, а Фиона да бъде прокудена обратно в нейната кула. Когато Фаркуад се самопровъзгласява за новия Крал, Шрек подсвирква на ламята, която е избягала от замъка и е причината Шрек и Магарето да стигнат на сватбата точно навреме. Ламята минава през счупения от нея витраж и изпепелява Фаркуад с горещия си дъх.

Шрек и Фиона признават любовта си един към друг и споделят първата целувка на истинската любов. Проклятието на Фиона е развалено и тя възприема истинския си вид: чудовище. Отначало се срамува от това как изглежда, но Шрек заявява, че тя е все още така красива. Двамата започват нов живот заедно с Магарето и приказните същества и всички празнуват тяхното освобождение от заповедите на Фаркуад, приятелството и любовта.

Виж всичко

24.05.2022 / 11:00

Боян Арсов
Магарето

Боян Арсов

Камен Асенов
Лорд Фаркуад

Камен Асенов

24.05.2022 / 17:00

Камен Асенов
Лорд Фаркуад

Камен Асенов

Приказни герои:

Аделина Томова
Захарната фея, Антилопа, Питката, Лава

Аделина Томова

Айла Добрева
Трите прасенца, Трите слепи мишки, Танцьор Дюлок, Щастлив селянин

Айла Добрева

Анна Вутова
Трите прасенца, Трите слепи мишки, Танцьор Дюлок, Синегушка (глас), Щастлив селянин, Лава

Анна Вутова

Антон-Марио Петров
Малкият Шрек, Джудже

Антон-Марио Петров

Венцислава Асенова
Мама Огър, Джинджи, Кукловод на Ламята, Зайче, Ян Бибиян, Дяволче, Котаракът в чизми

Венцислава Асенова

Георги Джанов
Хъмпти Дъмпти, Танцьор Дюлок, Окован рицар

Георги Джанов

Гьорги Георгиев
Татко Огър, Капитанът на стражите, Окован рицар

Гьорги Георгиев

Ирен Лазарова
Тийн Фиона, Грозното патенце, Кукловод на Ламята, Златното момиче, Знак, Синегушка

Ирен Лазарова

Калин Душков
Белият заек, Стража, Щастлив селянин

Калин Душков

Калина Асенова
Малката Фиона

Калина Асенова

Кирил Иванов
Големият лош вълк, Телоний, Лава

Кирил Иванов

Михаела Симеонова
Трите прасенца, Трите слепи мишки, Танцьор Дюлок, Кукловод на Ламята, Щастлив селянин, Лава

Михаела Симеонова

Никола Попов
Пинокио, Танцьор Дюлок

Никола Попов

Ованес Каспарян
Стража, Щастлив селянин

Ованес Каспарян

Павлета Семова
Кралица Лилиан, Феята Орисница

Павлета Семова

Пламен Димов-Гранджан
Крал Харолд, Татко Мечок, Окован рицар, Стража

Пламен Димов-Гранджан

Рада Тотева
Баба Яга

Рада Тотева

Радослав Владимиров
Лудият шапкар, Танцьор Дюлок, Окован рицар, Свещеник, Щастлив селянин

Радослав Владимиров

Юлиана Катинова-Петрова
Мама Мечка, Малкото Мече

Юлиана Катинова-Петрова

Постановъчен екип:

Дейвид Линдзи-Абер
Либрето и стихове

Дейвид Линдзи-Абер

Уест Хайлър
Режисьор

Уест Хайлър

Игор Богданов
Диригент

Игор Богданов

Светослав Лазаров
Музикална подготовка

Светослав Лазаров

Уитни Локър
Художник костюми

Уитни Локър

Зак Блейн
Художник на осветлението

Зак Блейн

Владимир Владимиров
Тонрежисьор

Владимир Владимиров

Вероника Табакова
Тонрежисьор

Вероника Табакова

Риолина Топалова
Хореограф

Риолина Топалова

Ванеса Цветкова
Асистент-режисьор

Ванеса Цветкова

Ангел Николов
Корепетитор

Ангел Николов

Румяна Димитрова
Помощник-режисьор

Румяна Димитрова

Теодор Георгиев
Помощник-режисьор

Теодор Георгиев