Игор Богданов

Диригент

Игор Богданов

Биография

Игор Богданов завършва Музикалната академия в Москва (1982 г.), със специалност “Хорово дирижиране” при Владимир Минин и М.Бондарь. След това се дипломира и в специалността "Оперно-симфонично дирижиране" в Консерваторията в Санкт-Петербург, Русия, в класа на проф. В. Федотов и проф. И. Мусин.
От 1982 г. до 1989 г. работи като диригент в Академичния театър за опера и балет в гр. Самара, Русия. От 1988 г. преподава дирижиране в музикалната катедра при Санкт-Петербургския Университет.
От 1990 до 1992 г. е диригент в Музикален театър “Зазеркалье” – гр. Санкт-Петербург, а от 1994 г. работи в Държавен музикален театър “Ст. Македонски” в България.
Репертоарът му включва едни от най-известните заглавия от оперетната и оперна класика: “Царицата на чардаша”, “Прилепът”, “Веселата вдовица”, “Княз Игор”, “Кармен”, “Травиата”, “Тоска”, “Селска чест”, “Макбет”, “Сватбата на фигаро”, “Евгений Онегин”,“Дама пика“ “Снегурочка” и др., както и балетите “Лешникотрошачката”,“Лебедово езеро“ от Чайковски,“Баядерка“ от Минкус и др.
Особено място в неговия творчески път заемат диригентските постановки и работа по мюзикълите на композитора Сър Андрю Лойд Уебър: „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха “, “ Исус Христос Суперзвезда “, „Eвита“,“ Котки “, “ Булевардът на залеза“ – те са изпълнени под палката на маестро Игор Богданов за първи път в България. Към тях се прибавят и музикалната реализация на: “Мис Сайгон” от Ж.К.Шонберг,”Зоро” от Дж.Камерън, “Кабаре” и „Чикаго” от Дж.Кендър.
Маестро Богданов има записи и концерти със симфоничния оркестър в Българското национално радио и БНТ. Гастролирал е в Япония, Германия, Швейцария, Дания,Белгия,Люксембург и др.

Виж всичко