Елдар Алиев

Хореограф

Елдар Алиев

Биография

Елдар Алиев, хореограф на балетната премиера „Хиляда и една нощ“ и на балета „Корсар“ в Софийската опера и балет

През 2017 година известният хореограф Елдар Алиев постави в Софийската опера балета „Корсар.“ Сега, в края на месец май, почитателите на балетното изкуство ще могат да се потопят в света на балета „Хиляда и една нощ“ от композитора Фикрет Амиров и хореографа Елдар Алиев. Диригентите са Ейюб Кулиев и Борис Спасов. Сценографията е на Семьон Пастух. Премиерата е на 27.05 от 19 часа, а следващите спектакли са на 28.05 от 19 часа, 29.05 от 16 часа, 31.05 от 19 часа и на 01.06 от 19 часа.

 „Хиляда и една нощ“ е световноизвестен балет, в който участват първите сили на балетната трупа на Софийската опера: Марта Петкова, Кристина Чочанова – Иванова,  Боряна Петрова, Мария Йорсанова, Катерина Чебикина, Никола Хаджитанев, Алфред Яго, Георги Банчев, Матю Уитъл и др.

Елдар Алиев е роден в Баку, Азербайджан, където завършва Бакинската хореографска академия, а по-късно завършва Педагогическия отдел на Руската балетна академия ( Академия Ваганова) в Санкт Петербург, Русия. Между 1979-1992 г. е главен танцьор в балет Киров (Мариински), където се доказва не само като технически изключителен класически и съвременен танцьор, но и като талантлив интерпретатор на ролите, които изпълнява. Репертоарът му включва главни роли в  „Дон Кихот“, „Легендата за любовта“, „Корсар“, „Лебедово езеро“, „Баядерка“, „Спартак “ и много други.

Кариерата на Алиев обхваща над 40 страни и някои от най-престижните сцени: „Кенеди център“ във Вашингтон, окръг Колумбия; „Метрополитън“ опера в Ню Йорк; „Национална опера“ в Париж; „Teatro dell'Opera“ в Рим; „Театро ла Скала“ в Милано; „Кралската опера“ в Лондон; „Берлинската държавна опера“; „Palacio de Bellas Artes“ в „Мексико Сити“; „Театро Колон“ в Буенос Айрес; Операта в Сидни; и други. Соловата му кариера включва и изпълнения като гост-артист на Австралийския балет.

Като танцьор Алиев работи с такива изтъкнати хореографи като Юрий Григорович, Ролан Пети, Морис Бежар, Алисия Алонсо, Олег Виноградов, Владимир Василиев и Маурисио Уейнро. Неговите партньори на сцената са били изключителни балерини като Галина Мезенцева, Габриела Комлева, Татяна Терехова, Силви Гийлем, Аманда Маккероу, Лесли Браун, Алтинай Асилмуратова, Мария Билова и Любов Кунакова.

През 1992 г. Алиев започва кариерата си в САЩ, където е поканен да бъде главен танцьор в Ballet Internationale (Indianapolis Ballet Theatre). Като артистичен директор той превърна единствената балетна трупа в Индиана в професионална компания от световна класа, която се представи пред възхитена публика в Лос Анджелис, Ню Йорк, Монреал, Пекин, Тайпе и много други градове. От 1992–2005 г. под ръководството на Алиев Ballet Internationale представи повече от 30 постановки, включително негови версии на  „1001 нощ“ (Ф. Амиров) , „Лешникотрошачката“  и  „Спящата красавица“ (П. Чайковски),  „Жар-птица“ (И. Стравински),  „Корсар“ и „Жизел“ (А. Адам),  „Дон Кихот“(Л. Минкус) и др.

През 1996 г. Алиев е удостоен с наградата „Четиридесет под 40” на Indianapolis Business Journal, признавайки 40-те най-добри лидери в щата. За приноса си в развитието на изкуствата в САЩ Алиев получава специална награда от губернатора на Индиана, а 21 юни е обявен от кмета на Индианаполис за Ден на Елдар Алиев.

От 2006 г. Алиев работи като гост-консултант, треньор, балетмайстор и хореограф с водещи компании и академии от Европа, Азия и Америка, включително Кралски шведски балет, Словашки национален балет, Национален балет на Китай, Национален балет на Канада, Синсинати Балет, Универсален балет (Корея), Хонг Конг балет, Пекинска танцова академия, Театро Масимо (Италия) и испанска национална танцова компания. Алиев е бил и художествен ръководител на Унгарския национален балет и Бостънското балетно училище, изнасял е лекции в Харвардския университет и колежа Васар. Бил е член на жури на международни балетни конкурси в Прага, Сеул, Ню Йорк и Пекин.  През 2014 г. е избран за заместник-председател на журито на Международен балетен конкурс Варна.

Творческата съдба на Елдар Алиев се развива точно както предрича за него балетният и театрален критик Клайв Барнс, който  написа в  New York Post : „Танцът му и неговата хореография  представляват  рядка гъвкавост и способност да се потопите в дълбочината на ролята, която прави Елдар наистина изключителен артист . Той ще допринесе много за развитието на танца в страните, където работи."

Спектакълът се посвещава на 100 – годишнината от рождението на Фикрет Амиров.

Виж всичко