ХИЛЯДА И ЕДНА НОЩ

Балет от Фикрет Амиров

Времетраене 2:00 Антракти 1
ХИЛЯДА И ЕДНА НОЩ

Преглед

Спектакъла се изпълнява с музика от запис!

Адаптирана версия за открита сцена!

Синопсис

Първо действие

Пулсиращи барабани сигнализират вдигането на завесата и се разкрива двореца на Шахриар, могъщ султан и умел ловец. Докато Шахриар танцува със съпругата си Нурида, приятелите на султана пристигат и го канят да отиде заедно тях на лов. Разкъсван между любовта към жена си и привързаността си към лова, Шахриар тръгва, след като Нурида го убеждава да отиде.

Нурида танцува мечтателна вариация, която завършва, като удря три пъти гонг. Прозвучаването на гонга е сигнал за началото на оргия, по време на която Нурида се наслаждава на удоволствията на любимия си роб. Шахриар се връща внезапно и разгулът спира. Докато участниците предпазливо се отдалечават, разгневеният султан призовава палачи, за да убие Нурида. Останал сам с яростта си, султанът решава всички млади жени на царството да последват Нурида в смъртта. Палачите се появяват заедно с жените, които плачат за милост. Без да знае за случилото се, Шехерезада се впуска на мястото на клането. Палачите я сграбчват, но Шахриар, запленен от красотата й, се намесва. Султанът се бори с яростта си към Нурида и неочакваната обич, която изпитва към Шехерезада.

Второ действие

Когато завесата се вдига, Шахриар тъкмо е спрял екзекуцията на Шехерезада. Шехерезада се моли за живота си, като предлага да й бъде позволено да се откупи, като разкрие на султана характерните за жените мъдрост, красота и нежност. Сладкодумна разказвачка, Шехерезада се спасява от палача, докато успява да поддържа интереса на султана.

Първата история, която разказва, е за Синдбад и омагьосаната птица. Зъл Гарван се влюбил в девойка, която не отвръща на чувствата му. Гарванът й е направил заклинание, което я е превърнало в птица. Гарванът иска любовта на Омагьосаната птица, но тя го отхвърля, избирайки смъртта пред неговата власт. Синдбад спасява Омагьосаната птица, като убива Гарвана и по този начин връща на девойката човешкия облик. Шахриар е развълнуван от историята, но раната, нанесена от Нурида, все още е твърде болезнена, за да му позволи да пощади Шехерезада.

Следващата история, която Шехерезада разказва, е за Аладин.

Аладин намира една лампа и я почиства, за да я продаде и с парите да си купи хляб. Без да знае, че е наблюдаван от Магьосника, Аладин търка лампата, с което предизвиква появата на един Джин. Магьосникът решава да открадне лампата и следва Аладин, който влиза на пазара с приятелите си. Звуци от рогове обявяват приближаването на принцеса Будур, чиято красота никога не е била виждана от никой в царството. Всички на пазара се покланят, но любопитството на Аладин го кара да погледне принцесата. Докато Аладин не може да откъсне поглед от принцеса Будур, Магьосникът открадва лампата. По-късно, когато му хрумва да използва силата на лампата, за да спечели ръката на принцесата, Аладин разбира, че лампата е изчезнала. Той я намира в ръцете на Магьосника. В борбата за лампата Аладин побеждава. С помощта на Джина, Аладин и Будур се събират завинаги.

Получила разрешение да продължи своите истории, Шехерезада разказва за един грънчар, Али Баба, който открива пещерата на група крадци. Али Баба последва крадците в скривалището и си взема от богатството им, но е разкрит и подгонен от крадците. В опит да го заловят, крадците се скриват в делвите пред къщата му. Водачът чука на вратата. Отваря Марджана, съпругата на Али Баба, която се опитва да разсее водача, докато Али Баба се измъква. Тя напълва делвите край къщата с горещо масло и заедно с Али Баба убива водача на крадците.

С разказите си Шехерезада спечелва помилване. Докато танцува със султана, ловците се завръщат и канят Шахриар да се присъедини към тях. Той заминава с ловците и Шехерезада се озовава сама. Тя удря три пъти гонга, призовавайки героите на своите истории. Все още воден от спомена за неотдавнашната измяна, подозрителният Шахриар се връща внезапно и открива Шехерезада да се весели с въображаемите си приятели. Възхитен от нея, султанът й се заклева във вечна любов.

Виж всичко

Авторски състав:

Фикрет Амиров
Композитор

Фикрет Амиров

Елдар Алиев
Хореограф

Елдар Алиев

16.08.2022

Марта Петкова
ШЕХЕРЕЗАДА

Марта Петкова

Цецо Иванов
ШАХРИАР

Цецо Иванов

Вяра Иванчева
ДЕВОЙКА

Вяра Иванчева

Георги Банчев
ПТИЦА РУХ

Георги Банчев

Кристина Чочанова
ПРИНЦЕСА БУДУР

Кристина Чочанова

Алфред Яго
МАГЬОСНИК

Алфред Яго

Иван Георгиев
АЛИ БАБА

Иван Георгиев

Постановъчен екип:

Семьон Пастух
Сценограф

Семьон Пастух

Галина Соловьова
Художник по костюмите

Галина Соловьова

Елдар Алиев
Художник по осветлението

Елдар Алиев

Мария Илиева
Репетитор

Мария Илиева

Иванка Касабова
Репетитор

Иванка Касабова

Ясен Вълчанов
Репетитор

Ясен Вълчанов

Трифон Митев
Репетитор

Трифон Митев

Владимир Горчаков
Помощник-режисьор

Владимир Горчаков