12 октомври - 13 октомври

АМАДИС ГАЛСКИ

Магична опера от Георг Фридрих Хендел

Голяма зрителна зала София 1000, ул. „Врабча" №1
купи билети
АМАДИС ГАЛСКИ

Преглед

На 12 и 13 октомври очаквайте Хенделовия шедьовър “Амадис Галски” - магическа любовна история с драматични обрати, фантастични дигитални образи, 3Dmaping и вълшебна музика, изпълнена от великолепни международни солисти и фестивален оркестър “Изкуството на барока”на инструменти от епохата.

АМАДИС: Рафал Томкиевич
ОРИАНА: Румяна Костова
МЕЛИСА: Карлота Коломбо
ДАРДАНУС: Маргерита Мария Сала

Концертмайстор: Зефира Вълова
ФЕСТИВАЛЕН ОРКЕСТЪР ИЗКУСТВОТО НА БАРОКА

История на операта

„Амадис Галски“ е петата италианска опера, която Хендел създава за Английския театър. Премиерата в Кралския театър в Лондон на 25 май 1715 г. е пищна и много успешна. Кралят е присъствал на няколко представления, а до 1717 г. е играна най-малко седемнайсет пъти. Главните действащите лица са само четири.

Първият Амадис е прочутият кастрат Николини (Николо Грималди), който е и първи изпълнител на ролята на Риналдо. Още една от звездите на Хендел се включва като принцеса Ориана. Анастасия Робинсън участва в много негови опери сред които „Радамисто“, „Юлий Цезар“, „Отоне“ и др. Първата изпълнителка на вещицата Мелиса е Елизабета Пилоти-Скиавонети, за която Хендел е написал партиите на още две магьосници Армида в „Риналдо“ и Медея в „Тезей“, И Диана Вико е аплодирана в онези години като ярка интерпретаторка на опери на Вивалди и Хендел. Този забележителен състав осигурил успеха на творбата. Но имало и друга причина за триумфа. Декорите и сценичните ефекти били великолепни, дори на сцената имало истински фонтан, за който били използвани специални машини.

Оригиналният ръкопис на творбата е изгубен, заедно с балетните части. Има само едно отпечатване на либретото от 1715, както и две публикувани издания на операта от 1874 и от 1971.

Спектакълът е част от ХVІІ фестивал „Изкуството на барока“ и е  копродукция със Софийската опера, а реализацията се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и Италианския културен институт.

Музика

Концертмайстор

Зефира Вълова
СОЛИСТ ЦИГУЛАР НА МЕЖДУНАРОДЕН БАРОКОВ ФЕСТИВАЛЕН ОРКЕСТЪР

Зефира Вълова

Участват