Маргерита Мария Сала

Маргерита Мария Сала
  • Предстоящи представления

Биография

Маргерита Мария Сала е носител на Първа награда от Международния певчески конкурс „Чести“ 2020, където получава също Наградата на публиката и Специалната награда на фестивала „Резонанцен“ във виенския Концертхаус.

Родена в Леко, Маргерита започва музикалното си образование още като дете под ръководството на родителите си, които са музиканти. Освен ранното обучение по цигулка, тя изучава и пеене в полифоничната вокална група „Фамилия Сала“, съставена от седемте членовете на собственото ѝ семейство.

През 2017 г. завършва хорово дирижиране в Академията в Белинцона под ръководството на Марко Берини.

По случай 105-ата годишнина от смъртта на Жул Бугмейн тя изпълнява и записва световната премиера на комичната му опера „Отвличането на кофата“ под диригентството на Алдо Салваньо в Аудиториум Верди в Милано; записът е издаден на CD от Dynamic.

Неотдавна Рикардо Мути покани Маргерита Мария Сала да пее „Магнификат“ на Вивалди с неговия Младежки оркестър „Луиджи Керубини“ в Лурд и Лорето.

Дебютира в Театъра на Шанз-Елизе през 2021 г. с „Орест“ на Хендел заедно с Франко Фаджоли и под диригентството на Максим Емеляничев, а след това се завръща, за да пее Брадаманте в „Орландо фуриозо“ на Вивалди и Аристея в „Олимпиада“ на същия композитор, и двете с Жан-Кристоф Спинози.

Маргерита е редовен гост на Фестивала на старинната музика в Инсбрук, където пее със съдействието на Алесандро Де Марки „Идалма“ на Паскуини, италианската версия на Хенделовата „Месия“ и „Олимпиада“ на Вивалди. Изявява се и в Театър ан дер Вийн и в Московската концертна зала „Чайковски“ под диригентството на Федерико Мария Сардели.

Други важни минали акценти са „Представяне на душата и тялото“ (Пиачере) на Емилио де Кавалиери в постановка на Джовани Антонини/Робърт Карсен в Театър ан дер Вийн и „Орфей“ (Сперанца) на Монтеверди в постановка на Отавио Дантоне/Пиер Луиджи Пици в театър „Алигиери“ в Равена.

Маргерита Мария Сала е имала и други концертни изяви – „Месия“ под диригентството на Франко Фаджоли във Версай и Барселона, „Възкресението“ (Клеопа) с Кончерто Копенхаген за виенския Концертхаус и „Ачи, Галатея и Полифем“ (Галатея) за Хенделовия фестивал в Хале.

Скорошни и бъдещи ангажименти включват „Агрипина“ (Нарцис) на Хендел на Музикалната сцена на Сена в Париж под диригентството на Отавио Дантоне, „Олимпиада“ (Аристея) на Вивалди с Жан-Кристоф Спинози в Операта в Ница и „Ачи, Галатея и Полифем“ (Галатея) на Хендел под диригентството на Франческо Корти в Монреал.

Маргерита ще изнесе концерти с Джанлука Капуано на Баховия фестивал в Лозана, с Енрико Онофри в Клермон-Феран и Виши и с Джулио Пранди в Музикгебоу Амстердам, Брюксел Бозар и deSingel в Антверпен.

Виж всичко