Румяна Костова

Румяна Костова
  • Предстоящи представления

Биография

Румяна Костова е родена през 1994 г. През август 2023 г. успешно завършва следдипломна квалификация като стипендиант на Академия “Борис Христов” в Рим. Между 2021-2022 г. специализира в оперното студио към Театро Комунале в Болоня, Италия. През 2021 г. тя се дипломира в департамента за Старинна музика в Кралската Музикална Консерватория в Хага, Нидерландия с най-високата степен за отличие, a преди това учи в Националната Музикална Академия “Панчо Владигеров” в София и в НУМСИ “Христина Морфова” в Стара Загора. Младата певица учи оперно пеене Дарина Такова, а част от менторите й в бароковата музика са Рита Дамс, Тинеке Щеенбринк, Майкъл Чанс, Франческа Аспромонте. Изявява се в музикално-сценични проекти в България, реализирали се на сцените на Софийската филхармония, Държавна опера Стара Загора, Държавна опера Варна, на фестивалите “Мартенски музикални дни" в Русе, “Изкуството на Барока” и др.

Участва в майсторските класове на Дарина Такова, Деда Кристина Колонна, Райна Кабаиванска, Лучана Д’Интино, Елеонора Пачети.

Своя сценичен дебют прави в ролята на Ивет в операта “Лястовичката” на Дж. Пучини на сцената на Държавна Опера Стара Загора през 2015 г., а през 2018 г. дебютира на сцената на Бургаската Опера в ролята на Сузана от операта “Сватбата на Фигаро” от В. А. Моцарт.

По време на следването си в Кралската Консерватория в Хага, участва в сценични продукции, част от които са оперите „Ацис“ (Люли), „Дон Жуан“ и „Идоменей“ (Моцарт), „Кралицата на феите“ (Пърсел), „Въртенето на винта“ (Бритън), както и в много концерти. През юни 2022 г., на сцената на оперния фестивал в Бреша, дебютира в ролята на Евридика в концертното изпълнение на “Орфей и Евридика” на Глук. 

Румяна Костова участва и в два вокално-инструментални ансамбъла, фокусирани върху интерпретацията на музиката от Ренесанса и Барока: Dai monti verdi (София) и Le Bizzarrie Poetiche (Хага)

Виж всичко