Йоланда Масимо

Йоланда Масимо
  • Предстоящи представления

Биография

Йоланда Масимо учи пиано и оперно пеене в Консерваторията „Лоренцо Пероси“ в Кампобасо под ръководството на мецосопраното Клаудия Марчи. След обучението по пеене тя се дипломира и като балерина в Кралската академия по танци в Лондон. След формирането си Йоланда Масимо усъвършенства артистичната си кариера под ръководството на Ричард Баркър.

Дебютира в операта през 2018 г. с ролите на Фругола в „Мантията“ и сестра Зелатриче в „Сестра Анджелика“ от Г. Пучини в театър „Савоя“ в Кампобасо. През същата година пее Кейт в „Мадам Бътерфлай“ от Пучини, в театър „Модерно“ в Латина. През 2019 г. пее „Глория“ от Вивалди в театър „Савоя“ в Кампобасо, а през същата година изпълнява цикъла песни „Летни нощи“ от Еектор Берлиоз с оркестър също в Кампобасо.

През 2021 г. тя участва като редовен студент в Росинианската академия „Алберто Зеда“, където усъвършенства росинианския си репертоар под ръководството на Ернесто Паласио. През юли 2021г. дебютира в театър „Росини“ в Пезаро, като пее ролите на Корина и Делия „Пътуване до Реймс“ на Оперния фестивал „Росини“. През ноември е победителка в Първия международен конкурс за гласови изпълнители в Милано, като получава специалната награда на Академия по белканто „Родолфо Челети“

През юни 2022г. дебютира в театър „Карло Феличе“ в Генуа, където пее ролята на Фиорила в „Турчинът в Италия“. През юли пее като соло сопран в „Стабат матер“ на Дворжак, а през август изпълнява главната роля „La Cecchina Suonatrice di Ghironda“ от Пиетро Дженерали в театър „Росини“ в Пезаро. През ноември 2022г. дебютира в „Дон Жуан“ от Моцарт в ролята на Дона Анна на Фестивала „Равена“ в Салерно в театър „Верди“.

Понастоящем е записана в ежегодния майсторски клас по вокална техника и интерпретация на репертоар на високо ниво, провеждан от сопраното Райна Кабаиванска.

Виж всичко