Витория Йео

Витория Йео

Биография

За Витория Йео пътят от Сеул до световните оперни сцени не е толкова дълъг, тъй като голямата оперна певица - Райна Кабаиванска й подава навреме ръка. „Когато помощта е веднага, то тя е двойна и несъмнено дава резултат – изтъква Витория. Южнокорейското сопрано завършва оперно пеене в Сеул и се усъвършенства в майсторските класове на госпожа Кабаиванска,  в Сиена, академия „Киджана“, Модена – института „Веки-Тонели“ и в Нов български университет. Солистичните изяви на Йео са : Римската опера, Арена ди Верона, Театро дел Маджо във Флоренция,  Театро Фарнезе в Парма, Театро Карло Феличе в Генуа.

През 2017 година Витория прави впечатляващ дебют в  „Аида“ на музикалния фестивал в Залцбург, под диригенството на Рикардо Мути. След това за нея следват други блестящи изяви. Днес Йео е име в света на Операта. А на въпроса кои са най-ценните уроци, които Витория е получила от Райна Кабаиванска, тя отговаря: „Преди всичко техниката на пеенето, а тя не е никак проста. Например, когато се подготвих за ролята си в „Мадам Бътерфлай“, госпожа Кабаиванска знаеше тайните капани на тази роля. Тогава тя често ми казваше да не се изхвърлям и да давам 100 %  от себе си и да пазя сили за кулминацията на ролята си. През 2010 година участвах в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет и после никога няма да забравя великолепния концерт на българския симфоничен оркестър.“

Според Витория Йео, щом си певец, винаги трябва да имаш куража да се изправиш лице в лице с публиката. Задължително е да знаеш италиански, езика на Верди и Пучини, да си уверен в себе си, но  често и да се съмняваш във възможностите си. Това е начинът да провериш доколко си овладял ролята, която ще изпълняваш.  

снимка Sergio Ferri

Виж всичко