Виринея Пърнау

Виринея Пърнау
 • Предстоящи представления

Биография

Виринея Пърнъу е родена в Орхей, Република Молдова, и започва да учи музика на 8-годишна възраст в музикалното училище, специалност хорово дирижиране и пеене.

През 2012 г. става ученичка в Музикалния колеж „Стефан Неага“, специалност хорово дирижиране, като същевременно изучава класическо пеене в класа на професор Владимир Вичилу. През този период печели няколко награди на национални и международни конкурси, сред които:

 • Първа награда на фестивала за класическа музика „Музиката – идентичност сред младите хора" (2014 г., Черневци, Украйна);
 • Втора награда на Националния певчески конкурс „Ахим Стоя“ (2015 г., Яш, Румъния);
 • Втора награда на Националния певчески конкурс „Емануел Еленеску“ (2015 г., Пятра Нямц, Румъния);
 • Първа награда за активно участие и артистичност в конкурса „Виктория 70“, посветен на патриотични лирични песни (2015 г., Кишинев, Република Молдова).

През 2016 г. става студентка в Националния музикален университет в Букурещ, специалност „Класическо пеене“. След дипломирането си през 2020 г. започва обучението си в магистърска степен в класа на Phd доц. Юлия Исаева. Виринея завършва магистърска степен през 2022 г. По време на шестте години на обучение тя участва в различни концерти, които се провеждат в културни институции като Румънския Атенеум и Музея в Шуцу. През 2017 г. участва във Фестивала на независимата опера в Яш, където изпълнява ролята на един от четиримата войници в операта „Любовен еликсир“ от Г. Доницети, режисирана от Стефан Неаграу. През лятото на 2019 г. участва в Конкурса за художествена песен на Международната програма за обучение за високи постижения в областта на сценичните изкуства „Succes“, в който участва в майсторски класове на Елеонора Пачети, Лариса Гергиева, Джон Алисън, Бойко Цветанов. През ноември 2019 г. участва в концерта „В памет на Владимир Вичилу“ с Оркестъра на Националната опера „Мария Биешу“ в Органова зала, Кишинев, под диригентството на Николае Дохотару.

Между 24 юли и 8 август 2021 г. участва в проекта „Icon Arts“, където участва в майсторски класове на Аура Тваровска, Кристиан Ходреа и Вероника Анушка. Там тя изпълнява концерт в укрепената църква в Биертан. Между 20 и 26 септември участва в оперния фестивал в Сибиу „Take an Opera Break“, където се представя на оперния гала концерт с Филхармоничния оркестър на Сибиу под диригентството на Влад Конта. На 28 октомври 2021 г. организира самостоятелен концерт от руски художествени песни с пианистката Йоана Деметра Гьорлеану в Руския дом в Букурещ. На следващата година, на 23 февруари, тя повтаря солов концерт от Руски художествени песни в зала „Джордже Енеску“ в Националния музикален университет в Букурещ.

Между 8 септември и 2 октомври е избрана да участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска, а на 2 октомври 2022 г. участва в Оперната гала в края на този майсторски клас със Софийския филхармоничен оркестър под диригентството на Найден Тодоров.

Става лауреат на национални и международни певчески конкурси:

 • Трета награда на Националния певчески конкурс „Виктор Джилеану“ (2018 г., Букурещ, Румъния);
 • Първа награда на Националния певчески конкурс „Емил Пингириак“ (2018 г., Букурещ, Румъния);
 • Първа награда на Националния конкурс за интерпретация „Дан Кумпата“ (2018 г., Букурещ, Румъния);
 • Първа награда на Националния конкурс за интерпретация „Ада Улубяну“ (2019 г., Букурещ, Румъния);
 • Трета награда на Националния певчески конкурс „Тибериу Бредичану“ (2019 г., Лугож, Румъния)
 • Финалист в конкурса за художествена песен на Международната програма за обучение за високи постижения в областта на сценичните изкуства „Succes“ (2019 г., Букурещ, Румъния);
 • Първа награда и Специалната награда „Емил и Джорджета Пингириак“ на Международния конкурс „Помни Енеску“ (2019 г., Бущени, Румъния);
 • Специална награда на проекта „Icon Arts“ Project (2021, Ричиш, Румъния);
 • Участие в Международния певчески конкурс „Джордже Енеску“ (2021 г., Париж, Франция);
 • Финалист на конкурса „Белканто“ (2022 г., Търговище, Румъния).
Виж всичко