Сунай Муратов

Сунай Муратов
  • Предстоящи представления
    • ТОСКА Опера от Джакомо Пучини
    • ТОСКА Опера от Джакомо Пучини
    • ТОСКА Опера от Джакомо Пучини

Биография

Сунай Муратов, който е роден в Плевен, България, през 1967 г. Започва музикалното си образование, като от шест годишен свири на цигулка. Постъпва в катедрата по цигулка на музикалното училище „Любомир Пипков” през 1976 г. и завършва с отличие през 1986 г.

Продължава музикалното си образование в Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София, изучавайки теория, композиция и дирижиране.

Започва професионалната си музикална кариера като оркестров диригент още преди да завърши музикалната академия.Муратов, е бил заместник-диригент на хор „Мадригал“ между 1990 и 1995 г. Участва в много международни фестивали с този хор.Между 1993 и 2000 г. концертира като диригент с оркестрите на Видин, Плевен, Бургас, Варна и София, участва във фестивали и прави успешни турнета в страни като Германия, Австрия, Франция и Испания.От 1995 до 1997 г. е диригент на оркестъра на Държавна опера и балет Бургас.През 1996 г. работи като гост-диригент в Софийската опера и балет и работи с Борис Хинчев. От 1997 до 2000 г. е диригент и хормайстор на оркестъра на Държавна опера и балет Варна. През същия период той е и музикален директор.

Муратов работи в Генералната дирекция на държавната опера и балет в Анкара от края на 1999 г. Започва работа като оркестров и хоров диригент.

Постановки:
"Прилепът", "Селска чест“, „Палячи“, "Зар Мидес има магарешки уши", "Дон Кихот", "Танхойзер", "Русалка", "Трубадур", "Набуко", "Петя и вълкът в операта","Лешникотрошачката", "Лебедово езеро", "Анна Каренина", "Оратория Юнус Емре" са сред режисираните от него произведения.

Муратов, който е дирижирал много концерти и е участвал във фестивали, е режисьор на произведенията "Набуко" и "Лебедово езеро" на Международния фестивал за опера и балет в Аспендос.

В момента е диригент в Държавната опера и балет на Анкара и генерален музикален директор в Генералната дирекция на Държавната опера и балет. Той е преподавател в Държавната консерватория на университета Haджеттепе.

Виж всичко