Манфред Майрхофер

Диригент

Манфред Майрхофер

Биография

Диригентът Манфред Майрхофер произхожда от Лембах, Горна Аватрия. Следва във Виена с легендарния Ханс Сваровски, обучавал многобройни международни диригенти с голяма известност в обществото.

След ангажименти като диригент в Клагенфурт, Хайделберг и Гелзенкирхен, Майрхофер е назначен за главен диригент на Областния театър в Линц и на оркестър „Брукнер“ в Линц през 1985 г.

От 1993 до 1996 г. Майрхофер е също така постоянен гост-диригент на Фолксопер във Виена, а по-късно заема същата позиция в Кьолнската опера от 1996 до 2000 г.

Освен това Манфред Майрхофер дирижира Вюртембергския държавен театър в Щутгарт, Хамбургската държавна опера, Немската опера в Берлин и Дюселдорф, оперите в Катания, Копенхаген, Осло, Филаделфия, Севиля и постоянно в Земперопер Дрезден.

Репертоарът му е образцов. Сред други той дирижира Вагнеровия „Пръстен на нибелунга“ във Визбаден и други Вагнерови опери в Линц. Но също и оперите на Верди, Пучини, Р. Щраус, Чайковски и най-вече на Моцарт са успешно дирижирани от него в различни театри.

Манфред Майрхофер е много активен и в концертната дейност и поддържа специален интерес към съвременната музика, за което вече е получил многобройни награди. Дирижирал е също и многобройни проекти в сферата на бароковата музика и прави турне с Пражките виртуози по няколко повода.

Неговото посвещение на коректната интерпретация на оперетата с фокус върху темпа и структура, го прави прочут за оркестри като Щатскапеле Дрезден и го канят за музикален директор на Фестивала в Мьорбиш. 

Манфред Майрхофер получава наградата „Карл Бьом“ в Залцбург от Виенския филхармоничен оркестър, а в Линц – наградата „Берил Йостбьо“ за изключителната му интерпретация на симфониите на Антон Брукнер. 

Виж всичко