Курт Ридъл

Курт Ридъл

Биография

Курт Ридъл - гласът на най-големите оперни сцени - Виенската държавна опера, Метрополитън опера, Миланската скала, Парижката опера, Ковънт гардън, е в София по специална покана на акад. Пламен Карталов, за да вземе участие в новия проект на Софийската опера - "Летящият холандец" от Рихард Вагнер.

Именитият бас проведе от 10 май майсторски клас със солистите от състава на предстоящата премиера, с която на 8 юли се открива Летният фестивал "Музи водата" на езерото Панчарево. Това е продължение на добрата традиция на приемственост, която съпътстваше редица от продукциите на театъра. През последните години бяха осъществени проекти с някои от най-големите звезди на световната оперна сцена като Долора Заджик и известната педагожка Лариса Гергиева, която подготви няколко състава за "Евгений Онегин".

Курт Ридъл има над 100 роли в немски, английски, италиански, френски, руски и чешки оперни произведения, а концертните му програми се простират от Моцарт до Пендерецки и от Бетовен до Малер. Участвал е във фестивалите в Байроит, Брегенц, Единбург, Мюнхен, Залцбург, Верона. От 1999 г. е почетен член на Виенската държавна опера със званието "Камерзенгер". Номиниран е и за "Грами" (1987). Българската публика помни знаменитата му поява като Роко в постановката на "Фиделио" на Софийската опера (2013).

След забележителния международен успех на "Пръстенът на нибелунга", "Тристан и Изолда" и "Парсифал", за чиято подготовка на българските вагнерови певци огромна заслуга има световноизвестният вагнеров интерпретатор и музикален педагог Рихард Тримборн, сега Софийската опера предлага на своята публика романтичната опера "Летящият холандец". Тя е сред върховите постижения на немската романтична опера, а Курт Ридъл е един от най-видните интерпретатори в десетките постановки, в които е участвал.

Виж всичко