Гап-гюн Джонг

Гап-гюн Джонг

Биография

Директор и художествен ръководител на Операта в Тегу

Гап-гюн Джонг е корейски режисьор, който понастоящем е директор и художествен ръководител на Операта в Тегу. Той се присъединява към театъра през април 2021г.

Джонг учи пеене в университета Чунг-Анг в Сеул, Корея, след което придобива ценен професионален опит в прочутия театър „Ла Скала“ в Милано. Освен това учи и режисура в Академията по драматично изкуство. Преди да се присъедини към Операта в Тегу, той е директор на Националната компания „Традиционна корейска опера“ на Корея и на Метрополитън опера „Кванджу“.

Освен това е преподавал в Корейския национален университет по изкуствата, университета Чунг-Анг и университета Йонгнам.

Джонг оказва значително влияние върху корейската оперна сцена с изключителните си творби. С над 30-годишен опит той е режисирал забележителните 145 спектакъла, сред които прочути постановки като „Бохеми“, „Отело“, „Силата на съдбата“, „Аида“, „Травиата“, „Вълшебният стрелец“, „Турандот“, „Мадам Бътерфлай“, „Риголето“ и „Любовен елексир“. Режисьорската му работа получава международно признание през 2005г., когато е поканен да режисира „Мадам Бътерфлай“ на престижния фестивал в Торе дел Лаго, фестивал на Пучини, с което става първият азиатски режисьор, получил такава покана. Спектакълът е високо оценен както от международната критика, така и от публиката.

Понастоящем Джонг заема длъжността директор на Операта в Тегу, която изпълнява от декември 2022г. Като директор той изпълнява двойна роля – на артистичен и административен представител на Операта в Тегу, като същевременно е и председател на клона на Тегу и провинция Кьонсан-Пукто на Асоциацията на корейските центрове за култура и изкуство.

Виж всичко