Евън-Алексис Крист

Диригент

Евън-Алексис Крист

Биография

Роден в Лос Анджелис в семейство на музиканти с гръцки корени, Евън-Алексис Крист прекарва детството си в Лас Вегас. От ранна възраст свири на обой и пиано, учи математика и композиция в Харвардския университет и дирижиране в Университета за музика и театър в Лайпциг.

От 2008 до 2018 г. е генерален музикален директор на Държавния театър в Котбус. Според критиката "той се справя чудесно" и внася "космополитност, харизма и ентусиазъм – това избърса праха от музикалния живот в театъра и вдъхнови многобройна нова публика". През 2010 г. жителите на града го избират за "Гражданин на Котбус на годината".

Концертните програми от серията "Осем световни премиери в осем концерта" получават възторжени отзиви в немската преса в продължение на няколко години, а през 2011 г. оркестърът печели наградата на Асоциацията на германските музикални издатели за най-добра концертна програма сред всички немски оркестри. По време на неговото ръководство броят на абонатите се увеличава с повече от 33% и достига капацитет от 95%. За първи път в своята 100-годишна история, оркестърът предприема турнета в чужбина и осъществява няколко записа за компактдиск. Заедно с музиканти от оркестъра той развива новаторски формати като нова серия фамилни концерти, концерти в полунощ, флашмобове, кросоувър (жанрово смесени) проекти и концерти с филмова музика. Наред с това, специална висока оценка получават интерпретациите му на симфониите на Малер и Бетовен и Вагнеровия цикъл "Пръстенът на нибелунга".

Високото качество на творческата работа на оркестъра получава признание и подкрепа с грантове с висока стойност, присъдени от фондация "Ернст фон Сименс", Берлинската академия на изкуствата, "Импулс Нойе Музик" и програмата на федералното правителство "Отлични оркестри в Германия".

След периода в Котбус концертни ангажименти отвеждат Евън-Алексис Крист при различни оркестри в Германия, между които Бременската филхармония, оркестъра на WDR Funkhaus, "Нордвестдойче филхармони", "Анхалтише филхармони" в Десау, Държавния театър на Заарланд и Държавния театър в Олденбург, както и на концертни сцени в чужбина. Сред тях са поредицата концерти с израелския симфоничен оркестър "Ришон Лезион", Тел Авив, през лятото на 2019 г. и "Оркестра Класика да Мадейра" през януари 2020.

Този сезон Евън-Алексис Крист дирижира Загребската филхармония на концерта за откриване на 150-ия сезон,което е и първият концерт на оркестъра след прекъсването на концертния сезон през пролетта. През октомври 2020 дирижира грузинския камерен оркестър "Инголщат" в концертна серия, включваща запис на компактдиск за компанията "Капричо" с музика от Йеньо Такач. Следва покана от Радио-филхармонията NDR за създаване на филмова музика и отново гостуване на "Оркестра Класика да Мадейра".

През лятото на 2018 г. Евън-Алексис Крист дебютира на фестивала "Имлинг" с нова постановка на "Вълшебният стрелец" от Вебер с Мюнхенския симфоничен оркестър и "Орфей и Евридика" на Глук, а по-нататък е поканен за новите постановки на "Прилепът" от Йохан Щраус (2019) и "Пепеляшка" от Росини (2021).

В допълнение към богатия си класически репертоар, той дирижира над 60 световни премиери и е получава множество високи оценки за новаторските си концертни програми. Широкият му оперен репертоар включва всички големи опери на Моцарт, Вагнер, Щраус, Верди и Пучини, както и съвременни опери.

Евън-Алексис Крист вече е работил с над 50 оркестъра и оперни театри, включително концерти с Немския симфоничен оркестър в Берлин, Симфоничния оркестър на Зюдвеструндфунк (Щутгарт), Симфоничния оркестър на "Хесишер рундфунк" (Франкфурт), Бременската филхармония, Симфоничния оркестър на Мюлуз, Филхармоничния оркестър на Люксембург и гостувания в Театър Аалто Есен, Държавния театър във Висбаден, Държавната опера в Хановер, Държавния театър в Касел, театъра в Бон, Националния театър в Манхайм и театъра в Санкт Гален.

През 2011 г. дебютира на фестивала в Залцбург, където дирижира операта на Салваторе Скиарино "Макбет" с оркестъра "Клангфорум Виена".

След първия си ангажимент през 2003 г. в операта в Портланд, щата Орегон, той е ангажиран като първи капелмайстор и заместник генерален музикален директор в театър "Майнфранкен" във Вюрцбург от 2003 до 2005 г. След това, от 2005 до 2008 г., работи като първи капелмайстор във Вупертал, като в същото време изпълнява длъжността генерален директор на театър "Майнфранкен" във Вюрцбург.

В края на ноември 2020 Евън-Алексис Крист ще дебютира в Софийската опера и балет с новата постановка на Пламен Карталов на "Електра" от Рихард Щраус. Предстоят му концерти с Нюрнбергския симфоничен оркестър, Новия филхармоничен оркестър на Вестфалия, филхармоничния оркестър на Сараево и филхармоничния оркестър "Дуисбург" в Концертгебау – Амстердам.

Виж всичко