Благовеста Константинова

Благовеста Константинова

Биография

БЛАГОВЕСТА КОНСТАНТИНОВА
композитор, пианист, педагог

Благовеста Константинова завършва БДК (дн. НМА „Проф. П. Владигеров“) със специалност пиано при проф. Люба Енчева и майсторски клас при проф. Лили Атанасова. Тя е дългогодишен преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, като от 2009 г. е професор по камерно пеене. Концертира активно в страната и чужбина като солист и камерен изпълнител. В репертоара ѝ влизат произведения за соло пиано, пиано и оркестър, вокална и инструментална камерна музика от предкласиката до съвременността. Първи изпълнител на над 200 нови български произведения. Многобройни студийни и документални записи в БНР, БНТ, Радио Белград, Ханойска национална телевизия, издадени плочи и компактдискове. Редовен участник като изпълнител и композитор в прегледа „Нова българска музика“, международните фестивали „Варненско лято“, „Шлезвиг Холщайн“ – Германия, фестивал на славянската култура – Париж. Автор на монографията „Песните за глас и пиано на Моцарт“, на книгата „Музикални срещи“, на студии и статии за музикалното изкуство. Участва като пианист в международни летни музикални академии по песенна интерпретация в Германия. Член е на жури на наши и международни конкурси и фестивали. Ръководи майсторски клас по камерно пеене в Ханойската национална консерватория (2007). Много нейни студенти са лауреати на наши и международни конкурси.

По-важни награди: „Златна муза“ за високи творчески постижения (2004 г.), „Златна лира“ от СБМТД за високи творчески постижения в клавирното изкуство (2011 г.), Лауреат на VІІ международен конкурс за пианисти – Белград (1977 г.), Наградата за най-добър акомпанимент на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов“ (2004 г.), Диплом от Международния фестивал на славянската култура в Париж (2004 г.). Лауреат на Първия конкурс по композиция „Борис Христов“ (2009 г.), Почетен диплом по композиция на ХІХ международен конкурс „Музиката и земята“ (2011 г.), лауреат на VІ Международен конкурс по композиция „Иван Спасов“ (2013 г.). Почетни грамоти от РКИЦ за високи постижения в развитието на българо-руските културни връзки и пропагандиране руската музика в България. „Кристално огърлие“ за изключителен принос в развитието на българската музикална култура от СБМТД (2021 г.)

Включена е в изданията на „Кой, кой е“, „Бележити български жени“ и „Бележити българи“. Осъществила е множество стилни концерти, посветени на творчеството на Й. С. Бах, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шуман, Вагнер, Брамс, Рахманинов, П. Владигеров, Римски-Корсаков, Гершуин и др.

Автор е на: над 300 песни, вокални цикли, инструментални пиеси, сюити, дуа, триа, операта „Крадецът на праскови“. Нейни произведения са звучали в България, също така и в чужбина. Песните ѝ се изпълняват от младите певци по наши и международни конкурси. Нейни произведения са записани студийно и документално в БНР, БНТ и Националната телевизия на Ханой.

Виж всичко