Бисер Георгиев

Бисер Георгиев

Биография

Роден е на 15 юни 1974 г. в гр. Варна. Започва да се обучава по класическото пеене на 16 годишна възраст с преподавател Веселина Зафирова.

През 1998 г. завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“, София, в класа на проф. Ирена Бръмбарова. През 1995 год. дебютира като Колас в операта "Бастиен и Бастиена" на Моцарт в Тегернзее с Мюнхенската филхармония.

След дипломирането си започва работа като артист-солист в Софийската опера след конкурс.

Участва в няколко международни конкурса, където печели 3 призови места: Конкурс за млади оперни певци „Христо Бръмбаров”(2ра награда), Конкурс „Мария Крайя” в Тирана (2-ра награда) и Международен певчески конкурс в италианския град Ро (2-ра награда).

През 2010 г. получава наградата „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци за млад изпълнител за ролята си на Алберих в „Рейнско злато“ от Вагнер.

В Софийската опера  дебютира в партиите на Великият Инквизитор, Реквием на Верди, Раймондо, Йоан, Нилаканта, Aлберих, Клингзор, Курвенал, Скарпия, Амонасро, Рамфис, Върховният жрец (Самсон и Далила), Ескамилио, Княз Игор, Джани Скики,Даланд, Ферандо, Банко, Труфалдино, Атила, и други.

Гастролира в Прага като Скарпия. Във Фюсен и в Болшой театър в Москва пее Алберих в Тетралогията на Вагнер, както и Курвенал в Тристан и Изолда в Любляна и Алберих в Зигфрид в Минск със Софийска опера.

В Япония пак със Софийска опера гостува като Скарпия, Ескамилио, Джани Скики и др.

Участвал е в спектакли в България, Сащ и в други страни в Европа и Азия, като Дон Базилио, Ескамилио, Ферандо, Рамфис, Амонасро, Джани Скики, Тимур,  Реквием на Верди, Анджелоти, Клисар, Скарпия и др.

Виж всичко