Бисер Георгиев

Бисер Георгиев

Биография

Роден е на 15 юни 1974 г. в гр. Варна. Започва да се обучава по класическото пеене на 16 годишна възраст с преподавател Веселина Зафирова.
 
През 1998 г. завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“, София, в класа на проф. Ирена Бръмбарова. През 1995 год. дебютира като Колас в операта "Бастиен и Бастиена" на Моцарт в Тегернзее с Мюнхенската филхармония.
 
След дипломирането си започва работа като артист-солист в Софийската опера след конкурс.
 
Участва в няколко международни конкурса, където печели 3 призови места: Конкурс за млади оперни певци „Христо Бръмбаров”(2ра награда), Конкурс „Мария Крайя” в Тирана (2-ра награда) и Международен певчески конкурс в италианския град Ро (2-ра награда).
 
През 2010 г. получава наградата „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци за млад изпълнител за ролята си на Алберих в „Рейнско злато“ от Вагнер.
 
В Софийската опера  дебютира в партиите на Великият Инквизитор, Реквием на Верди, Раймондо, Йоан, Нилаканта, Aлберих, Клингзор, Курвенал, Скарпия, Амонасро, Върховният жрец (Самсон и Далила), Ескамилио, Княз Игор и други.
 
Гастролира в Прага като Скарпия. Във Фюсен и в Болшой театър в Москва пее Алберих в Тетралогията на Вагнер, както и Курвенал в Тристан и Изолда в Любляна и Алберих в Зигфрид в Минск със Софийска опера.
 
В Япония пак със Софийска опера гостува като Скарпия, Ескамилио и др.
 
Участва в много спектакли в България и турнета в Европа и САЩ  като Ескамилио, Ферандо, Рамфис, Амонасро, Тимур,  Реквием на Верди, Анджелоти, Клисар, Дон Базилио, Скарпия и др.
Виж всичко