Армандо Ариостини

Армандо Ариостини
  • Предстоящи представления

Биография

Роден в Милано, той започва да учи при Лия Гуарини [Lia Guarini], след това продължава като участник в Майсторския клас за оперни певци на Ла Скала [di Perfezionamento per Artisti Lirici del teatro alla Scala] " под ръководството на маестро Едоардо Мюлер, маестра Жулиета Симониато и маестра Джина Чиня.

През този период той е финалист и лауреат на многобройни международни състезания, включително „Вердиеви гласове“ ["Voci Verdiane"] в Бусето, „Мария Калас“, организирани от RAI, „Лабораторио Лирико“ [Laboratorio Lirico] от Александрия и „Акиле Пери“ [Achille Peri] в Реджо Емилия.

През 1984 г. той поема ролята на Айзенщайн в „Прилепът“ в Театро Фениче [Teatro La Fenice] във Венеция, където се завръща в много други продукции след големия успех: „От къщата на мъртвите“ (Шишков), „Бохеми“ (Марчело) La Bohéme (Marcello), „Криспино и кума“ [Crispino and la Comare] (Фабрицио), Волите и неволите на операта [Le convenienze e inconvenienze teatrali] (Просперо и Проколо), „Мнимата луда“ [La finta pazza] от Сакрати, „Беатриче ди Тенда“ [Beatrice di Tenda] (Филипо), „Веселата вдовица“ (Данило) и „Кармина Бурана“ (с реализиране на CD в полза на реконструкцията на театъра … диригент е Маестро Андреоли).

Преминавайки от класическия оперен репертоар към оперетен и модерен репертоар, и гъвкаво преминавайки от комични към драматични роли, благодарение също така и на силните качества като певец и актьор, които го характеризират, Армандо Ариостини е канен във важни театри и фестивали по целия свят, като е работил със световно известни режисьори, диригенти и певци: в Ла Скала (Кармен за откриването на сезон 1984/85 под диригентската палка на Клаудио Абадо и режисурата на Пиеро Фаджони, „Пътуване по Рейн“ [Viaggio a Reims] отново с Клаудио Абадо и режисирана от Лука Ронкони, „Падането на къщата на Ъшер“ [ La caduta di casa Usher], „Поличино“ [Pollicino], „Сватбата“ [Les Noces] и накрая главен герой в „Случаят прави крадеца“ [L'occasione fa il ladro] от Росини, дирижирана от Даниеле Гати и под режисурата на Понел [Ponnell]), в Буенос Айрес, в Staatsoper и Bayerischer Rudfunk на Монако, в Бордо, в Авиньон и в Генуа, в ролята на Фигаро в „Севилският бръснар“ („Фигаро на Ариостини е толкова ярък, че поставя всички други Фигаро по света на второ място“ – Зюддойче Цайтунг), в Сантяго де Чили в „Манон Леско“ и „Фауст“; в операта в Цюрих в „Бохеми“, „Любовен еликсир“ и до Груберова [Gruberova] в „ Линда ди Шамони“ [Linda di Chamounix] с  DVD – TDK.

Измежду повечето от 100 роли можем да споменем някои творби, изпълнявани на световни премиери като: „Пътуването“ [Il Viaggio] от Фабио Ваки , „Счупената кана“ [The broken pitcher] от Флавио Тести, „Котаракът в чизми“ Тутино [Tutino] и  „Банкетът“ от Марчело Пани.

В Монте Карло за Големи гала концерт [Grand Gala] на принц Раниери той пее с Катя Ричарели в „Тайната на Сузана“ и след това е почетен гост редом с Пласидо Доминго.

Измежду последните важни ангажименти споменаваме: „Пепеляшка“ (Дандини) в Сао Паоло, „Палячи“ в Балтимор и Катания, „Кармина Бурана“ във Верона и Санта Чечилия, Федора (De Ciriex) с Даниела Деси и Пласидо Доминго в Опера ди Рома, „Турандот“ (Пинг) във важната продукция на Уго де Ана в Цезаровия фестивал [Caesarea Festival] в Израел – продукция, която ще бъде повторена в Националния театър в Токио и в Балтимор. Записите му са многобройни. Участието му като певец-актьор във филма „Любовен еликсир“ – продукция на телевизия RAI TV И (в ролята на Скарпия) във филма „Тоска и другите двама“ заедно с Франка Валери и Адриана Асти; и също така филмът „Бохеми“ в продукцията на Марио Мартоне на операта в Рим с Райна КАБАИВАНСКА той е Данило във „Веселата вдовица“ във Венеция, Рим, Болоня и пр., поетът в „Капричио“ от Р. Щраус в Болоня и заедно в Рим за „Дамата в черно“ от К. Вейл…

Виж всичко