Александрина Михайлова

Александрина Михайлова
  • Предстоящи представления

Биография

Александрина Михайлова е родена на 10.04.1998 в град Шумен. На 7-годишна възраст започва да свири на пиано в Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов" при педагожката Здравка Христова. Участва в редица концерти и конкурси като пианистка. Също така е и дългогодишна хористка в детски хор „Бодра песен". На 14- годишна възраст започва да се занимава с оперно пеене в Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов" при педагожката Недка Телбизова. Скоро започват изявите ѝ на концерти и конкурси. Печели редица конкурси сред които конкурса VIVAVOCE 2015 на името на Гена Димитрова в град София, където печели специалната награда и първо място на международния конкурс „Франц Шуберт" в град Русе през 2014. Участва в множество концерти със Симфониета Шумен.

През 2016 се явява на прослушването за майсторския клас на примата Райна Кабаиванска в София. Маестрата я забелязва и я взема в майсторския си клас, но тъй като Александрина още не е завършила училище и все още не знае италиански не може да замине за Италия. През 2017 отново взема участие в майсторския клас, вече завършила училище и с познания по италиански, при което маестрата й дава стипендия за обучение в майсторския си клас в Модена. До 2021 година Александрина е стипендиант на Фонд „Райна Кабаиванска" и част от майсторския клас на примата, а също така и студент в музикалния институт „Веки-Тонели" в Модена. Участва в концерти като част от майсторския клас в редица градове като София,

Бургас, Модена, Варезе, Мирандола. През 2019 година се явява на Международния конкурс за оперни певци „Гена Димитрова", където печели втора награда. Същата година играе Музетта заедно с други стипендианти на майсторския клас, представяйки картини от операта „Бохеми" на Пучини в театъра на филхармонията във Верона.

През месец май 2021 се явява на международният оперен конкурс „Ета и Паоло Лимити" в Милано, където печели три награди- Първо място, награда за най- млад талант и наградата „Vota la voce" за концерт в Сивилия заедно с тенорът Джузепе Инфантино. Концертът се провежда през февруари на 2022 година.

На 12 октомври взима участие в тържествения концерт за Лучано

Павароти в Театро Комунале

„Павароти- фрейм" в Модена.

От 14 до 16 юли 2021 се явява на прослушването на три етапа за новия клас 2021/23 на Accademia della Scala и успява да се нареди между десетимата участника в новия клас и да има възможността да се обучава от видни лица на операта като Лучана Д Интино, Пиетно Спаньоли, Грегори Кунде, Винченцо Скалера и други.

В началото на декември 2021 идва и големия дебют на сцената на Националната опера и балет в София в операта „Турандот" от Джакомо Пучини, изпълнявайки ролята на Лиу.

Като стипендиянт на Академия Ла Скала на 9 май взима участие в концерта „Всички на опера, (деца)!" на сцената на Театър Ла Скала заедно с останалите участници в класа на академията,а през септември 2022 прави своя дебют в Театър Ла Скала в операта "Тайната сватба" на Чимароза като Каролина и през октомври същата година отново в Театър Ла Скала дебютира като малкия принц в новата опера за деца "Малкият принц" специално композирана от Пиеранджело Валтинони по поръка на театъра.

Виж всичко