Аида Паску

Аида Паску
  • Предстоящи представления

Биография

Румънското сопрано завършвa Националния музикален университет в Букурещ, а в момента е студентка в магистърска степен в Националната музикална академия „Джордже Дима” в Клуж. Родена е в семейство на оперни певци, които ѝ осигуряват музикална подготовка още от ранна детска възраст.

Започва да пее в професионални продукции през 2008 г., когато е приета в детския хор на Националната опера в Букурещ и има много солови изяви във всички концерти, организирани от хора. Пяла е и на други национални сцени в Румъния (Румънския атенеум, Радиозалата, Националния театър за опера и балет „Олег Дановски“ в Констанца; Кронщадската опера/операта в Брашов; Филхармониите в Сибиу, Брашов, Търгу Муреш и Ръмнику Вълча), както и в Италия (Модена; Карпи), България (Националната опера в София; Софийската филхармония) Чехия (Яхимов), Франция (Париж; Гранд Опера в Авиньон), Израел (Тел Авив и Йерусалим – Симфонична зала „Хенри Краун“). Развитието ѝ е белязано от нейния дебют в ролята на Памина, в операта „Вълшебната флейта“ от Волфганг Амадеус Моцарт, в Експерименталното студио за сценични изкуства „Людовик Шпис“ на Националната опера в Букурещ – и двете събития се провеждат през януари 2019 г.

Същата година има и много други проекти, сред които майсторски класове със сопраното Габриела Беначкова в Чехия, както и с Лариса Гергиева, Елеонора Пакети и Бойко Цветанов в Букурещ. През лятото на 2019 г. тя участва в „Гран при за песен на Румъния“, на който печели „Наградата за най-добра интерпретация на румънска песен“. След това постижение е поканена да пее в съответния концерт, организиран от Националния музикален университет в Букурещ, в сътрудничество с Академията за млади певци на Мариинския театър от Санкт Петербург.

На конкурса „Гран при Джордже Енеску“, който се провежда в Париж през октомври 2019 г., тя печели Голямата награда, Наградата на публиката, Наградата „Джордже Енеску“ и Специалната награда на Румънската опера в Клуж (Grand Prix de l'Opera, Le Prix du Public, Grand Prix "George Enescu", Opera Cluj Special Prize). По-късно, през декември, тя празнува Деня на Великия съюз в Израел, като пее на „Румънска извънредна гала в Йерусалим“ заедно с Йерусалимския симфоничен оркестър.

През юни 2020 г. участва в поредното издание на програмата за високи постижения „SUCCES“ и в международния конкурс „Grand Prix of Romania“, където печели „Награда за най-добра интерпретация на френска ария“.

През юни 2021 г. става финалист в Международния певчески конкурс „Йонел Перлеа“ (Слобозия, Румъния), където печели специалната награда на „InArt Management Milano“ и специалната награда на „Arteastic Element“, както и майсторски клас със сопраното Нели Миричиу. Дебютира и в ролята на Графинята („Сватбата на Фигаро“, В. А. Моцарт) в Комичната опера за деца в Букурещ.

През септември 2021 г. участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска в София, където има възможност да пее на концерти в Пловдивския театър и в Българската национална опера и балет. В момента тя учи в Музикалния институт „Веки-Тонели“, където ѝ е предложена стипендия за „Майсторски клас по вокална техника и интерпретация“ със сопраното Райна Кабаиванска.

През октомври 2021 г. е носителка на първа награда „Ex Aequo“ на Международния певчески конкурс „Лучано Нерони“ в Рипатрансоне, Италия.

2022 г. носи много важни възможности и проекти, като най-важният от тях е дебютът на Аида Паску в ролята на Мими от операта „Бохеми“ на Джакомо Пучини през декември в Софийската национална опера.

Репертоарът ѝ от роли включва още Микаела („Кармен“, Жорж Бизе), Дона Анна („Дон Жуан“, Волфганг Амадеус Моцарт), Фиордилиджи („Така правят всички“, Волфганг Амадеус Моцарт), Лиу („Турандот“, Джакомо Пучини).

Виж всичко