СЪН В ЛЯТНА НОЩ

Балет по музика на Феликс Менделсон - премиера

1:30 с един антракт
СЪН В ЛЯТНА НОЩ

Преглед

СЪН В ЛЯТНА НОЩ
Уилям Шекспир
Музика - Феликс Менделсон

Хореография и режисура : Анна Донева
Сценография и костюми: Нела Стоянова
Репетитори: Иванка Касабова, Трифон Митев

Спектакъла се изпълнява с музика от запис!

Синопсис

 

СЪДЪРЖАНИЕ

Място на действието – Атина и гора край нея.

 

Действието започва с представяне на основните персонажи и техните взаимоотношения. Тезей, княз на Атина и Хиполита, кралица на Амазонките и годеница на Тезей и тяхната предстояща сватба. Следват основните четири персонажа на младите влюбени – Хермия и Лизандър, които са влюбени един в друг. Хермия отказва да се подчини на баща си Егей и да се омъжи за Деметрий – мъж, който той ѝ е отредил. Следва Елена, която е влюбена в Деметрий и Деметрий, който е влюбен в Хермия. Верни на любовта си Хермия и Лизандър решават да избягат и така се озовават в гората, която е обитавана от вълшебни същества – феи и елфи. Последвани са от Деметрий, който следва Хермия в борбата си за нейната любов и от Елена, която следва обичания от нея Деметрий. Паралелно се представят и навлизат в сюжетната линия персонажите на актьорите, местни занаятчии, които се подготвят да представят своята пиеса пред Тезей и Хиполита в чест на тяхната сватба и търсейки усамотено място да репетират, попадат в гората.

Там има паралелен свят, ефирен и вълшебен, свят на елфи и феи, който е невидим за човека. Там са Оберон, цар на феите, и Титания, неговата кралица. Оберон и Титания са отчуждени, защото Титания не иска да му даде нейното Индийско момче, за да го ползва като свой рицар или помощник. Оберон се стреми да накаже Титания за нейното непослушание. Той призовава Пък, своя проницателен и пакостлив дух, да му помогне чрез магически сок от цвете. Когато напитката се нанесе на клепачите на спящ човек и когато този човек се събуди, той се влюбва в първото живо същество, което види. Оберон инструктира Пък да намери цветето, с надеждата да накара Титания да се влюби в животно от гората и по този начин да я засрами.

Хермия и Лизандър стигат до същата гора с надеждата да избягат. Елена отчаяно иска да си върне любовта на Деметрий. Тя му обещава да го обича повече от Хермия. Въпреки това, той я отблъсква с жестоки обиди. Наблюдавайки това и възмутен от ситуацията, Оберон нарежда на Пък да сложи малко от магическия сок на клепачите на младия човек. Вместо това, Пък, понеже никога не е виждал нито Деметрий, нито Лизандър, прави грешка и слага от магическия сок на клепачите на Лизандър вместо на Деметрий. Елена, минавайки покрай него,  събужда Лизандър, опитвайки се да разбере дали е мъртъв, или спи. Лизандер се събужда и в същия момент се влюбва в Елена. Оберон вижда как Деметрий още преследва Хермия и е разярен от грешката на Пък, и му нарежда да я поправи. Когато Деметрий отива да спи, Оберон праща Пък да сложи от магическия сок на очите на Деметрий. Когато се събужда, Демитрий вижда Елена и в същия момент се влюбва в нея. Сега и двамата се стремят към Елена. Въпреки това, тя е убедена, че й се подиграват, защото нито един от двамата не я е обичал. Хермия не разбира защо любимият ѝ я оставя и обвинява Елена, че й е откраднала Лизандър. Четиримата се карат помежду си. Оберон, нарежда на Пък, да не допуска повече грешки и да премахне магията. Лизандър отново обича Хермия, докато Деметрий продължава да обича Елена.

По същото време актьорите репетират своята пиеса в гората близо до жилището на Титания. Титания е омагьосана и спи. Пък превръща главата на Кросното в магарешка. Когато Кросното се връща, другите му колеги започват да тичат и да крещят, обърквайки по този начин Кросното, защото той не е усетил трансформацията. Решен да ги изчака да се върнат, той започва да си пее. Пеейки, събужда Титания, тя го поглежда и веднага се влюбва в него. Постигайки това, което иска, Оберон освобождава Титания и нарежда на Пък да премахне магарешката глава на Кросното, и да уреди всичко да изглежда така, че като Хермия, Лизандър, Деметрий и Елена се събудят, да вярват, че са сънували, както и Кросното да вярва, че е било сън.

Балетът завършва с възстановяване на хармонията в отношенията между Оберон и Титания, както и с щастлива развръзка на любовните премеждия на влюбените Хермия, Лизандър, Деметрий и Елена. Тезей и Хиполита намират заспалите влюбени, докато участват в сутрешен лов. Те ги събуждат и Тезей решава в деня на неговата сватба да се венчаят с двете двойки влюбени.

Всичко завърша щастливо с три сватби. Всичко в гората е било сън.

Действащи лица:
Тезей – княз на Атина
Хиполита – кралица на амазонките, годеница на Тезей
Егей – баща на Хермия
Лизандър – влюбен в Хермия
Хермия – дъщеря на Егей, влюбена в Лизандър
Деметрий – влюбен в Хермия
Елена – влюбена в Деметрий

Виж всичко

Музика

21, 22.07.2022

Вяра Иванчева
Хиполита

Вяра Иванчева

Георги Банчев
Лизандър

Георги Банчев

Алфред Яго
Оберон

Алфред Яго

Ралица Илиева
Титания

Ралица Илиева

Иван Георгиев
Кросното

Иван Георгиев

Иван Шопов
Клина

Иван Шопов

Матю Уитъл
Пискуна

Матю Уитъл

Деян Иванов
Носльо

Деян Иванов

23, 24.07.2022

Вяра Иванчева
Хиполита

Вяра Иванчева

Георги Банчев
Лизандър

Георги Банчев

Алфред Яго
Оберон

Алфред Яго

Елена Петрова
Титания

Елена Петрова

Лукас де Конинг
Кросното

Лукас де Конинг

Иван Шопов
Клина

Иван Шопов

Деян Иванов
Носльо

Деян Иванов

Постановъчен екип:

Анна Донева
Хореография и режисура

Анна Донева

Нела Стоянова
Сценография и костюми

Нела Стоянова

Иванка Касабова
Репетитор

Иванка Касабова

Трифон Митев
Репетитор

Трифон Митев

Анелия Цолова
Помощник-режисьор

Анелия Цолова

Свързани новини