В Операта "Пепеляшка" от Росини гостува мецосопраното Светлина Стоянова
Снимка: Mezzo-soprano Svetlina Stoyanova
08 фев 2021Софийска опера и балет

В Операта "Пепеляшка" от Росини гостува мецосопраното Светлина Стоянова


Мецосопрано Светлина Стоянова

Басът Стефан Владимиров прави дебют

На 26 февруари, петък, от 19 часа, почитателите на оперното изкуство ще бъдат завладени от цялостната силно позитивна атмосфера от постановката „Пепеляшка, или триумфа на добродушието” в Софийската опера. Режисьор на тази опера е Вера Петрова. Тя се играе винаги при пълни салони.

„Пепеляшка“ е комична оперна драма в две действия от Джоакино Росини. Либретото е на Джакопо Ферети и е заимствано от едноименната приказка на Шарл Перо.

Първото представление на операта е на 25 януари 1817 г. в „Театро Вале” в Рим. Росини е на 25 години, когато написва „Пепеляшка”, но вече има зад себе си поредица оперни бисери като „Севилският бръснар”, „Танкреди”, „Италианката в Алжир” и други. Операта „Пепеляшка” се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Увертюрата към операта „Пепеляшка” е изпълнявана често в концертни програми. Почти през целия 19 в. нейната популярност съперничи с тази на „Севилският бръснар”.

Предстоящият спектакъл на операта "Пепеляшка" на сцената на Софийската опера и балет завладява с нова история и елегантна постановка. Гостуваща солистка в спектакъла е младото мецосопрано Светлина Стоянова, която ще изпълни ролята на Пепеляшка. Дебют в спектакъла прави и Стефан Владимиров, който ще се превъплъти в образа на Алидоро, учителя на принц Рамиро.

Светлина Стоянова спечели първо място на конкурса „Neue Stimmen“ ("Нови гласове") в Гютерслох, Германия, през 2017 година. Престижният конкурс, създаден по идея на Херберт фон Караян от германската медийна група "Бертелсман", отсява стотици млади таланти от целия свят и служи като трамплин в оперния свят.

На 4 февруари, т.г. Стоянова направи дебют в Болшой театър с ролята на Розина в „Севилският бръснар“. „Чувствам се толкова невероятна късметлийка да съм тук и да мога да правя това, което обичам толкова много!»- написа Светлина на страницата си във Facebook.

Зрителите на „Пепеляшка“ на 26 февруари ще могат да се насладят на таланта на мецосопраното, на нейната изящна игра и очарователно излъчване.

Стефан Владимиров ще се изяви в ролята на Алидоро, учителя на принц Рамиро. Владимиров учи в Ню Йорк в музикална академия „Джулиърд Скуул” оперно пеене и саксофон в “Манес Колидж ъв Мюзик”. През 2001 г. завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с оперно пеене.

Усъвършенства вокалното си майсторство с Мая Попова и в майсторския клас на Гена Димитрова /2001 г./. Участва в много концерти, заедно с великата певица в България, Виена, Прага и Будапеща /2002 г./.

Стефан Владимиров се изявява на многобройни международни музикални фестивали. От 2005 г. участва в спектаклите на Софийска опера „Набуко”, „Вълшебната флейта” и „Бал с маски”. В репертоара си певецът има централните партии от оперите на Верди /„Набуко”, „Аида”, „Макбет”, „Бал с маски” и Реквием/, както и Росини /„Севилският бръснар”/, Белини /„Норма”/, Пучини /„Бохеми” и „Тоска”/ и Чайковски /„Евгени Онегин”/.

Носител е на първа награда от Националния конкурс „Христо Бръмбаров”.