Софийската опера представя „Зорба гъркът“ на летище София-Север
Снимка: Хангарът на Хели Ер на Летище София-Север
13 авг 2020Epicenter.bg

Софийската опера представя „Зорба гъркът“ на летище София-Север

Софийската опера играе „Зорба гъркът“ за летците от Heli Air под мотото „Ще полетим отново!“

Балетният спектакъл ще бъде представен на 15 август в хангара на авиокомпанията, която извършва полети за хуманитарни и мироопазващи мисии на ООН.

„Зорба гъркът“ по музика на Микис Теодоракис се реализира по идея на изпълнителния директор на авиокомпанията г-н Георги Спасов, почетен консул на Судан у нас и на директора на Софийската опера и балет маестро Пламен Карталов и се посвещава на летците от Хели Ер, под мотото “We will fly again“.

Балетният спектакъл ще бъде представен в хангара на авиокомпанията на летище София – Север на 15 август. „Аз не съм музикант. Нямам и нужния талант. Но по природа ми е дадена любовта към операта и към класическата музика.

За фестивала “Музи над водата“ благодаря на маестро Карталов, че даде смисъл на едно прекрасно място, което притежавам на Панчаревското езеро. Този фестивал, любовта на артистите и публиката към това място ме провокира да реализирам проекта там.

Замисълът на този спектакъл под мотото “We will fly again“ възникна при следните обстоятелства. Построихме прекрасен хангар за ремонт на самолети. Чествахме 30 години юбилей на Heli Air с голям спектакъл на Софийската опера и балет, за което издигнахме сцена. Беше жалко да се разруши сцената само за един спектакъл.

Осъзнах, че съдбата на артистите и пилотите в обстановката Ковид-19 е подобна. Артистите имат сцена, но не могат да играят, пилотите имат самолети, но не могат да летят. Този спектакъл е да даде за една вечер сцена на балета и да повдигне духа на колегите в авиацията. “We will fly again“.“, споделя Георги Спасов.