Софийската опера представи световната премиера на новата българска творба "Рилският пустинник"
Снимка: Photo: Svetoslav Nikolov / Sofia Opera and Ballet
12 май 2023БНР

Софийската опера представи световната премиера на новата българска творба "Рилският пустинник"

Софийската опера и балет представи световната премиера на новата българска творба "Рилският пустинник" по текст на Тихомир Павлов и музика на отец Кирил Попов. За първи път диригент ще бъде старозагорският митрополит Киприан.  

Спектакълът, чийто режисьор е директорът на Операта акад. Пламен Карталов, се посвещава на 70-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия. Музикалната поема е в две действия и десет картини. Написана е през 1937 година от българския общественик, писател, поет и етнограф Тихомир Павлов. "Рилският пустинник" е последната му поетична творба и е посветена на Св. Йоан Рилски. Текстът е забравен докато наскоро отец Кирил Попов го намира в своя личен архив и казва, че получава музикално вдъхновение.

 

Събитията в музикалната поема се развиват в края на IX и първата половина на X в. в средищната Средецка област на тогавашното българско царство. Като историческо време това е Златният век на България, при управлението на царете Св. Борис-Михаил, Симеон Велики и Св. Петър. Из цялата българска земя се строят църкви и манастири, а православната християнска вяра процъфтява. Това е епоха и на велики духовни завоевания, и на победи. Всичко това е в пълен контраст с категоричния отказ на младия и дивен Йоан от всичко земно. След смъртта на своите родители той раздава имуществото си на нуждаещи се и напуска, както той го нарича "лъжовний мир", в който вече са тръгнали първите разделения и боричкания за надмощие.  

Диригент на спектакъла "Рилският пустинник" е старозагорският митрополит Киприан – за първи път в Софийската опера.

В ролята на Рилския пустинник влиза Ириней Константинов.

Следващото премиерно представление е на 23 май.  

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимки: БТА

По публикацията работи: Наталия Кръстева